Za smlouvu na opravu stadionu byl obžalován hradecký exnáměstek

Hradec Králové - Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové podalo k soudu obžalobu na bývalého náměstka hradeckého primátora Josefa Malíře v souvislosti s kontraktem na pronájem a opravu zimního stadionu, která měla být vzorovým projektem spolupráce soukromé firmy a veřejné správy. Podle obžaloby se dopustil trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku ve stadiu pokusu. V případě prokázání viny hrozí Malířovi dva až osm let vězení. Smlouvu na pronájem a opravu stadionu radnice měla uzavřenou s firmou ABD Invest.

Státní zástupce Jiří Chaloupka potvrdil, že se obžaloba týká dvou dodatků smluv s firmou. Městu údajně mohla ve dvou případech vzniknout škoda zhruba deset a 16 milionů korun. „Obžaloba byla podána v minulém týdnu,“ potvrdil Chaloupka.

„Musím trvat na tom, že mi to celé připadá naprosto absurdní. Budeme se hájit a jsem pevně přesvědčen, že musíme obstát,“ reagoval Malíř, který odmítl posudek stanovující výši možné škody. Namítá také, že oba dodatky schválili zastupitelé a prošly úřední kontrolou města. „Při vší úctě, nevidím nic, co bych měl porušit,“ řekl Malíř.

Za smlouvu na opravu hradeckého stadionu byl obžalován exnáměstek Malíř (zdroj: ČT24)

Město kontrakt s ABD Invest uzavřelo v roce 2006 a měl trvat do roku 2022. Projekt počítal s tím, že firma jako nájemce promění stadion v moderní arénu bez toho, že by město muselo naráz investovat stamiliony korun. Rekonstrukci mělo město firmě splácet roční částkou 25 milionů korun a dále mělo ročně platit 12 milionů korun na provoz. Celkem měla firma dostat 610 milionů.

Na jaře 2011 radnice začala tvrdit, že kontrakt je pro město nevýhodný. V roce 2012 město oznámilo, že při vzniku smlouvy byl obejit zákon o veřejných zakázkách, a smlouva je tedy neplatná. Kontrakt město firmě vypovědělo. Soudy daly radnici za pravdu a smlouvu loni v srpnu označily za neplatnou. Hradec Králové převzal stadion od firmy loni v prosinci. Radnice tak s firmou vede další soudní spory. Na stadionu hraje zápasy a má zázemí extraligový klub Mountfield Hradec Králové, v němž po polovině akcií mají město a firma Mountfield.