Města se chrání před ubytovnami, potom jim zůstávají prázdné budovy

Blansko/Obrnice – Dvě radnice na opačných koncích republiky se koupí nemovitostí snaží získat kontrolu nad tím, kdo v nich bude bydlet. V případě jihomoravského Blanska jde o starý hotel Dukla na centrálním náměstí Republiky, který město před třemi lety koupilo, aby se z něj nestala ubytovna pro chudé. Z podobného důvodu chtějí severočeské Obrnice zakoupit nabízené volné byty. Obě radnice ale musí zodpovědět otázku, co s tímto majetkem bude dále. Jak starý hotel, tak byty jsou totiž ve špatném stavu. V Blansku zřejmě proběhne referendum, kde sami občané řeknou, zda chtějí, aby město raději investovalo do demolice bývalého hotelu, nebo jeho opravy. Obrničtí by chtěli byty pronajmout. Radnice je ale přesvědčena, že i kdyby se to nepodařilo, stojí odkoupení za to.

V obavách ze spekulantů chystají Obrnice nákup zabavených bytů (zdroj: ČT24)

Jedna z obrnických místních částí se jmenuje Chanov. Nad ní se tyčí stejnojmenné sídliště, které ovšem patří do mosteckého katastru a svého času bylo známé jako největší ghetto v Česku. Jeho blízkost i příklady dalších měst v Ústeckém kraji, kde se prázdné bytové domy ze dne na den proměnily v ubytovny, kam majitelé sestěhovali problematické nájemníky z jiných svých objektů, přivedl obrnickou radnici k rozhodnutí odkoupit prázdné byty. Ty jsou v Obrnicích po exekucích původních vlastníků k prodeji. „Zastupitelstvo nám toto zplnomocnění schválilo. Na byt je to do 100 tisíc korun,“ uvedla starostka Drahomíra Miklošová (ODS).

Obec ale nemá konkrétní plány, co si s byty, které chce zakoupit v nadcházející dražbě, počne. Pro jeden z nich by starostka chtěla zkusit najít vhodné nájemníky. „Naší snahou bude umístit do toho bytu nájemníky, kteří budou schopni platit nájemné,“ poznamenala Miklošová. V dalším bytě obyvatelé stále žijí a sami doufají, že se s obcí dohodnou na podmínkách dalšího pobývání.

Blansko čeká referendum o budoucnosti odkoupeného hotelu

Že prázdné byty mohou městu zůstat i léta, však ukazuje příklad Blanska. V obavě, aby se z něj nestala ubytovna, zakoupilo město již v roce 2011 bývalý hotel Dukla v centru. „Záměr měl podporu místních, kteří si nepřáli, aby na místě vznikla ubytovna páté kategorie, nebo dokonce ghetto,“ uvedl po dražbě místostarosta Jiří Crha (ODS). Hotel je prázdný i dnes. Radnice za něj zaplatila 30,5 milionu korun s předpokladem, že se brzy podaří najít investora, který budovu zrekonstruuje a bude se svolením radnice dále využívat. Nikdo se však neobjevil.

Vedení města proto nyní začalo uvažovat o tom, že se město o hotel postará za své – buď ho zrekonstruuje, nebo zbourá. Zastupitelstvo bude v červnu hlasovat o případném konání referenda, ve kterém by občané měli rozhodnout, kterou variantu má město zvolit. „Podle jejich rozhodnutí pak vyčleníme peníze v rozpočtu na příští rok na případné práce či demolici,“ uvedl starosta Ivo Polák (ČSSD). Referendum by se mělo uskutečnit na podzim současně s komunálními volbami.

Pohled na blanenský hotel Dukla
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Ubytovna v centru – v Bystřici pod Hostýnem se problém jen rozrůstá

Příkladem, co se stane, když v centru města vznikne ubytovna, může být Bystřice pod Hostýnem. Proměnil se v ni bývalý hotel Podhoran, který přímo sousedí s radnicí. Starousedlíci si začali stěžovat na rostoucí kriminalitu a vandalismus, lidé z ubytovny zase hovořili o tom, že se na každém kroku setkávají s odmítáním a rasismem. Město se nyní snaží budovu odkoupit, dlouhodobě se ale nedokázala se současným vlastníkem shodnout na ceně. Jednáním o budoucnosti Podhoranu se navíc začala zabývat policie, která obdržela anonymní trestní oznámení o korupčním jednání města při snaze o koupi ubytovny. Starosta Zdeněk Pánek vzápětí na neznámého autora podal trestní oznámení pro křivé obvinění a pomluvu.