Přerovský primátor Lajtoch jde po letech vyšetřování před soud

Olomouc - Státní zástupce obžaloval senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a dalších pět zástupců přerovského magistrátu kvůli veřejným zakázkám ve městě. Uvedl to dnes šéf olomouckého krajského státního zastupitelství Vít Kasík. Protikorupční policie šestici zástupců radnice navrhla obžalovat celkem čtyřikrát. Třikrát však bylo trestní stíhání zastaveno s tím, že trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až po změně státního zástupce. K soudu jdou po třech letech vyšetřování.

„Obžalobu jsme podali k Okresnímu soudu v Přerově. Výsledky vyšetřování odůvodňují postavit obviněné před soud, proto byla obžaloba podána,“ uvedl Kasík. Již dříve přitom řekl, že vzhledem k tomu, jaký názor zaujalo Nejvyšší státní zastupitelství, které kauzu po zastavení stíhání pokaždé vrátilo žalobcům zpět na stůl, nic jiného nepřipadalo v úvahu.

Primátor a senátor Lajtoch a jeho kolegové se budou před soudem zpovídat ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě Lajtocha je stíhán jeho náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba.

Podezření se týká dvou veřejných zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců. Obě stály podstatně více, než město plánovalo. V obvinění se řeší i osobní vazby politiků na stavební firmu, která obě zakázky získala. Primátor Lajtoch, který se svými kolegy čelí obvinění již třetím rokem, vinu po celou dobu odmítá.

Eva Knajblová k obžalobě Jiřího Lajtocha (zdroj: ČT24)

Problematické zakázky: hokejová aréna a domov důchodců

Aréna hokejového týmu HC Zubr Přerov prošla v létě 2009 rozsáhlou rekonstrukcí za desítky milionů korun zaplacených z prostředků města. Způsob, jakým zakázka proběhla, však upoutal pozornost protikorupčního útvaru policie. Získalo ji sdružení dvou soukromých společností v čele se stavební firmou PSS Přerovská stavební. Tato společnost patří co do počtu získaných městských zakázek k nejúspěšnějším přerovským firmám, jen v prvních čtyřech letech poté, co Jiří Lajtoch zasedl do křesla primátora, se podílela na městských zakázkách v objemu přes 460 milionů korun. Její majitelka se přitom nijak netají úzkými osobními vazbami na nejvyšší představitele magistrátu.

Firma se zavázala, že renovaci provede za zhruba 49 milionů korun. Tuto cenu však výrazně překročila. „Podle našich závěrů mělo nad rámec schválených zakázek dojít k provedení dalších prací, které však nebyly obsaženy v původní dokumentaci, kdy vlastně tyto práce přesáhly zákonem stanovený dvacetiprocentní limit,“ vysvětlil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Přerovští radní se tento nedostatek snažili zakrýt tím, že některé vybavení fiktivně nakoupili v rámci jiné zakázky.

Druhou podezřelou zakázkou bylo vybudování místního domova důchodců. Radnice na akci získala v roce 2006 dotaci sto milionů korun od ministerstva práce a sociálních věcí a další desítky milionů pak doplatila ze svého. Zakázku získala od města ve sdružení opět společnost Přerovská stavební a i zde zvítězila díky nejvýhodnější nabídnuté ceně, kterou však nakonec výrazně překročila. „U domova důchodců byl od začátku špatný projekt. To se vědělo. Projekt byl v podstatě na 160 milionů korun a zakázka se vysoutěžila za 140 milionů korun, takže tam byla jednak špatná cena, jednak tam byly problémy, protože tam byly technicky nedořešené věci, které projekt vůbec nepředpokládal,“ uvedla majitelka společnosti Přerovská stavební Dagmar Přecechtělová.

Případ doprovázel i spor mezi žalobci. Státní zástupkyni Marii Kodytkové, která jejich stíhání pokaždé zastavila, nakonec vedení olomouckého krajského státního zastupitelství kauzu odebralo a přidělilo jinému žalobci. Kodytková následně na protest proti odebrání spisu rezignovala na svou funkci.