Technopark v Pardubicích se po krachu konečně zaplnil, teď má i kupce

Pardubice – Technopark měl být chloubou Pardubického kraje, krajského města a pardubické univerzity. Propojení soukromých a veřejných prostředků však skončilo spory a nakonec krachem. Paradoxně se potom začaly do Technoparku stahovat podniky a dnes již je téměř plný. Konkurznímu správci se zřejmě také podařilo najít kupce. Budoucnost průmyslové zóny však již bude bez kraje i univerzity.

Pardubický Technopark se plní, asi se podaří i prodej (zdroj: ČT24)

Na Technopark přispěla dvěma třetinami ze 450 milionů, které jeho vytvoření stálo, Evropská unie – projekt, který podpořila, měl poskytnout zázemí začínajícím firmám. Ty se ovšem do areálu nehrnuly a park loni na podzim skončil v insolvenci. Nyní, po půl roce, vyjednává konkurzní správkyně Martina Jinochová Matyášová s vážným zájemcem o jeho odkoupení. Ulevilo se tak kraji i pardubické univerzitě, pro které někdejší chlouba představovala kouli na noze. „Postavil se areál, který je pěkný, bohužel neslouží tomu, čemu by sloužit mohl. Pokud se prodá, tak to univerzita i kraj uvítá,“ uvedl rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig.

Dosud nebylo možné park prodat kvůli složité majetkové struktuře. Nakonec pomohla pardubická radnice, která zájemcům nabídla okolní pozemky. „Budoucí nabyvatel bude moci od města za tržních podmínek pozemky odkoupit,“ přiblížil náměstek primátorky Michal Koláček (SPP).

Zatímco konkurzní správkyně pardubického Technoparku hledala cestu z insolvence, samotný park, který dosud trpěl prázdnotou, se paradoxně začal plnit. „Jeho naplněnost je podle našich informací 70 procent,“ upozornil mluvčí Pardubického kraje Jakub Rychtecký.

Technopark Pardubice vznikl jako komanditní společnost, komanditisty jsou Pardubický kraj, Univerzita Pardubice a společnost Free Zone, v níž drží Pardubice 30 procent akcií. Tyto subjekty do projektu investovaly statisícové částky a o ničem nerozhodují. Komplementář je firma Technopark Management, která společnost ovládá. Jeden z jejích zakladatelů Jiří Kovář před časem zemřel a dnes patří Technopark Management stoprocentně firmě z Britských Panenských ostrovů.