Zdevastovaný Hobex do měsíce zmizí z mapy Berouna

Beroun – V Berouně začala dlouho očekávaná likvidace zdevastovaných budov v někdejším centru pro neslyšící Hobex. Demoliční práce potrvají zhruba měsíc. Likvidaci nařídil soudní exekutor. Vlastník nemovitosti je v úpadku, a tak město nemá náklady na demolici po kom vymáhat. Řádově několik milionů korun tedy půjde z obecního rozpočtu.

Zdevastované stavby ani pozemky nikdy nebyly v majetku města, tudíž s nimi Beroun nemohl jako se svými nakládat. Radnice se podle mluvčí Pavly Švédové snažila s majiteli staveb i pozemků opakovaně jednat o spolupráci, odkoupení, získání dotace, ale ve všech případech bezvýsledně.

„Paradoxně tak bude muset město likvidaci za několik milionů korun hradit ze svého, a to i přesto, že jde o soukromý pozemek,“ uvedla Švédová. Odhaduje se, že město za likvidaci 500 tun suti zaplatí přes tři miliony.

Areál Hobex v Berouně
Zdroj: ČT24

Likvidaci nařídil v souladu se zákonem stavební úřad. Vlastník budov totiž nesplnil nařízenou povinnost a neodstranil stavbu sám. Město se v minulosti opakovaně snažilo na likvidaci areálu získat dotaci. Neuspělo ani na ministerstvu životního prostředí ani u Státního fondu životního prostředí.

Stavby v lokalitě Závodí vznikly v osmdesátých letech jako ubytovna pro dělníky, kteří pracovali na dálnici D5. Po dokončení začaly postupně sloužit dalším organizacím, například Svazarmu, Hobexu a nakonec Národnímu centru pro neslyšící. Budovy byly postaveny z panelů, které obsahují azbest, představovaly proto výraznou ekologickou zátěž. Lidé v okolí požadovali zbourání už několik let.

Zdevastovaný Hobex do měsíce zmizí z mapy Berouna (zdroj: ČT24)