Vítr shazoval hnízda. Záchranné stanice pro ptáky hlásí plno

Brno - Vytrvalý déšť a silný vítr o víkendu nepáchal škody jen na budovách a porostech, ale také ve zvířecí říši. Záchranné stanice jsou plné ptáků, kteří přišli o svá hnízda nebo se nějakým způsobem zranili.

V brněnském Ptačím centru skončila o víkendu i pětice mláďat puštíků. První pomoc nalezeným dravcům sice poskytl hajný, protože je ale nezákonné držet tyto tvory doma, útočiště nakonec našli v záchranné stanici Zdeňka Machaře.

Péče o nejmenší mláďata je při špatném počasí velmi náročná. „Mládě je obvykle úplně promoklé, zesláblé a hladové. V takovým případě se musí dát do inkubátoru, kde se zahřeje a usuší. Musí se zavodnit glukózou a pak se podle jeho síly může začít s krmením,“ popsal náročný proces Machař.

O víkendu museli jen v brněnském centru ošetřit asi padesátku ptáků. Většinu z nich už záchranáři vypustili, zůstalo jen deset nejmenších mláďat, která zůstanou, dokud nenaberou dost síly. Teprve pak se i ona vrátí do přírody.

O nárůstu počtu zraněných ptáků hovoří ornitolog Zdeněk Machař (zdroj: ČT24)

Lesníci sčítají škody po velké vodě

Škody už sčítají také lesníci na Rožnovsku. „V městských lesích leží asi tisíc kubíků dřeva, odhadovaná škoda je 2 miliony korun. Veškeré škody zatím nemáme monitorovány, nedostali jsme se totiž do všech lokalit,“ připustil jednatel Městských lesů Rostislav Polášek.

S úklidem popadaných stromů začnou lesníci, teprve až uschne příjezdová cesta. „Jakmile dojde k odtěžení, tak se podíváme na vzniklé škody, vyčíslíme je a začneme jednat s pojišťovnou,“ uvedl mluvčí Rožnova pod Radhoštěm Tomáš Gross. Účet za rozvodněnou Bečvu i divoký vítr chce znát město na konci května.

Jasno v tom, o co přišli, už naopak mají ve Valašském muzeu v přírodě. „Nejvíce poškozena byla zvonička z Lužné. Celkové škody se pohybují v řádu desítek tisíc korun,“ vypočítal náměstek Valašského muzea v přírodě Radoslav Vlk. Tady dřevo z 23 padlých stromů použijí na topení ve skanzenu.