Poběžovice přišly o miliony na školku, ROP kvůli tendru zkrátil dotaci

Poběžovice (Domažlicko) – Očekávaný evropský příspěvek na stavbu mateřské školy přišel – dva roky po otevření školky – radnici západočeských Poběžovic. Oproti původně přislíbené částce však poslala Regionální rada Jihozápad, která evropské dotace rozděluje, o dvanáct milionů méně. Zbytek označila za tzv. korekci, kterou nevyplatila kvůli údajným chybám ve výběrovém řízení. Radnice a s ní i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tvrdí, že byl tendr v pořádku, a chce se o chybějící miliony soudit. Nevyplacení celé přislíbené dotace by městu způsobilo vážné finanční potíže.

Poběžovická školka se může městu prodražit, dotace nepřišla celá (zdroj: ČT24)

Mateřskou školu postavenou s příslibem evropských peněz otevřely Poběžovice již v říjnu 2012. Nyní se dočkaly i dotace, přišla však jenom část z očekávaných 50 milionů. „Úřad regionální rady shledal pochybení ve veřejné zakázce, a udělil tak korekci ve výši 25 procent z hodnoty veřejné zakázky,“ uvedla Iveta Hametová, která vede plzeňský územní odbor dotačního úřadu.

Obvinění ze závadného výběru stavitele školy se chce město bránit u soudu. Naději na úspěch jí dává především výsledek prošetřování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který vyznívá docela jinak než závěr dotačního úřadu: „K dané věci úřad sděluje, že po prošetření uváděných skutečností nebyly shledány důvody pro zahájení správního řízení.“

Už nyní je ale jasné, že neproplacení dvanácti milionů korun způsobí městu potíže. Do konce června musí splatit úvěr určený na výstavbu školky, a tak se bude muset zadlužit. Neuspěje-li u soudu, čekají ho vážnější finanční problémy – splátky dluhu by trvaly nejméně osm let. „Neprojevilo by se to na provozním hospodaření města, ale na investicích. Některé investice bychom museli pozastavit, některé by se výrazně zpomalily,“ uvedl poběžovický starosta Hynek Říha (ODS).