Bahno z polí zaplavilo vesnici, lidé chystají na zemědělce žalobu

Žďár nad Sázavou – Obyvatelé obcí na Žďársku chtějí podat žalobu na zemědělské družstvo. Nedodrželo podle nich doporoučené postupy při obdělávání půdy. Během přívalových dešťů se tak voda nevsákla do půdy, ale společně s bahnem zaplavila část obce.

Bahno z polí zaplavilo vesnici, lidé chystají žalobu na družstvo (zdroj: ČT24)

Bramborové pole s brázdami vyoranými směrem z kopce je podle místních příčinou bahnité katastrofy po přívalových deštích. Se zemědělcem vedou úředníci města správní řízení a místní chystají žalobu. Pro farmáře sepsalo ministerstvo zemědělství do příručky základní pravidla, co, kde a jak pěstovat. Proč se podle ní místní družstvo neřídilo, ale odmítlo vysvětlit.

I vlivem takového hospodaření se podle odborníků zhoršuje kvalita půdy. Až polovina z nich je ohrožena erozí. Ve své přirozené rovině by půda měla zadržet až 400 litrů na metr čtverečný, nicméně orná půda často udrží jen 60 litrů.

Zemědělci ale namítají, že dnes se hospodaření podřizuje novým strojům a hlavně poptávce. "Zemědělci nezbývá nic jiného než zasadit a zaset to, co promění na peníze, neboli uplatní na trhu, konstatoval viceprezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček. Lépe zadržovat vodu v krajině pomáhají i suché nádrže nebo mokřady. Když ale přijdou extrémní průtrže, sebelepší opatření v krajině nepomůžou.