Dominikáni po 800 letech opustí kláštery ve Znojmě i Uherském Brodu

Znojmo/Uherský Brod - Téměř 800 let fungoval ve Znojmě Řád bratří kazatelů, neboli dominikáni. Rušení malých komunit se ale dotklo i tamního kláštera. Dominikáni letos skončí také v Uherském Brodu. V klášteře totiž žili jen tři poslední mniši a minimum pro komunitu by podle vedení řádu mělo být alespoň šest duchovních.

„Důvodem není to, že tu nejsou věřící, ale naše personální možnosti to neumožňují,“ přiznal provinciál Benedikt Mohelník. Ačkoliv za poslední tři roky počet návštěvníků farnosti vzrostl o polovinu, klesá naopak počet řádových mnichů: v celé republice působí 41 dominikánů, ve Znojmě jsou poslední dva bratři. „Všechny řeholní řády evidují mnohem menší zájem než v předchozích desetiletích,“ netají se Mohelník. Podle něj se malá komunita - dvou až tří bratří příliš zabývá každodenním provozem kláštera a nemá pak dostatek času na duchovní rozjímání.

Výzvu proti odchodu dominikánů podepsaly stovky lidí, ani to ale jejich rozhodnutí nezvrátilo. „Během posledních šesti let přibylo šest nových vysvěcených bratrů na kněze. Příští rok to budou další dva. Já si myslím, že bychom mohli otevřít nový dům v Brně i bez uzavření Znojma a Uherského Brodu. Ale je to jen můj názor,“ přiznal znojemský farní vikář Romuald Štěpán Rob.

Odchod dominikánů komentuje jejich provinciál Benedikt Mohelník (zdroj: ČT24)

Věřící s odchodem dominikánů nesouhlasí, podobně se vyjádřil i kardinál Dominik Duka. „Přestal jsem trochu rozumět tomu, co dominikáni chtějí. Připadá mi, že je to taková zahleděnost do vlastních struktur,“ upozornil vikář Rob. Ve Znojmě zůstane alespoň ženská část řádu - dominikánky. Bratři klášter opustí pravděpodobně na podzim.

Jeden z bratrů má 93 let

V uherskobrodském klášteře do dnešních dní zůstali poslední tři bratři, přičemž jeden z nich má 93 roků. Kromě klášterní zahrady se společně starají také o tamní kostel. Teď olomoucké arcibiskupství hledá, jak zachovat svatostánek i pro ostatní duchovní komunity. „V Uherském Brodě bude rušení pozvolnější, zůstane tam jeden bratr, aby vše připravil,“ naznačil své plány provinciál.

Dominikánský klášter v Uherském Brodu
Zdroj: ČT24/Wikimedia Commons

„Věřících obecně ubývá, řád má velký rozvoj například v Asii a Africe, kde čísla spíš rostou, ale v Evropě je to stagnace, nebo to klesá,“ uzavřel Mohelník.

Dominikáni neboli Řád bratří kazatelů jsou řeholníci Římskokatolické církve. Jejich název odkazuje na svatého Dominika Guzmána, který řád na počátku 13. století založil. V současné době se dominikánské kláštery nachází v Uherském Brodě, Znojmě, Plzni, Olomouci, Praze a v Jablonné v Podještědí. S koncem znojemského a uherskobrodského kláštera klesne počet dominikánských působišť o třetinu. Přestože řád žije převážně z dobrovolných příspěvků a z práce vlastních členů, řadí se k tzv. žebravým řádům.

Klášter v Uherském Brodě je ve městě nejstarším chrámem, který byl kromě komunistické éry vždy v provozu. Řád ve městě spravuje nejen klášter se zahradou, ale i kostel Nanebevzetí Panny Marie. Dnes v klášteře působí poslední tři mniši.