Amazon v Dobrovízi: Místní budou mít obchvat, čističku a stočné zadarmo

Dobrovíz - Zastupitelé Dobrovíze schválili dodatek smlouvy s developerskou společností Panattoni, která postaví v obci distribuční centrum internetového obchodu Amazon. Byla to podmínka pro podpis smlouvy o spolupráci, kterou v Dobrovízi odsouhlasili už v únoru. Znění smlouvy včetně dodatku ještě developer zašle zastupitelům ke kontrole a za několik dní by mohla být smlouva podepsána, dodal po jednání starosta Martin Šafr. Developer mimo jiné souhlasil, že v obci bude provozovat čističku odpadních vod, navíc by obyvatelé Dobrovíze neměli platit stočné.

Developer se s obcí dohodl na výstavbě obchvatu obce do konce roku 2015, modernizaci obecní čistírny odpadních vod a výstavbě samostatné čistírny pro distribuční centrum. Včetně dopravních opatření, sponzorských darů a dalších nákladů vyjdou tyto investice developera přibližně na 100 milionů korun. „Budeme dál spolupracovat s obcí na tom, aby Amazon mohl fungovat bez zatížení obce a spíše jí přinesl pozitiva,“ uvedl ředitel společnosti Panattoni Pavel Sovička. 

Developerská společnost souhlasila s návrhem zastupitelů, že bude obecní čistírnu odpadních vod provozovat a zaplatí její opravu, která by se měla uskutečnit co nejdříve. Ačkoliv by současná kapacita čistírny měla být přes 1 000 ekvivalentních obyvatel, ve skutečnosti je přibližně asi 700, navíc nesplňuje zákonné limity. Cena investice bude nejméně dva miliony korun.

Panattoni rekonstrukci zajistí prostřednictvím specializované firmy a zaplatí i provoz čističky a potvrzena je i dohoda, že obyvatelé Dobrovíze nebudou platit stočné. „Pro nás to znamená úsporu zhruba 400 tisíc korun ročně i administrativní ulehčení,“ pochvaloval si starosta Dobrovíze Šafr. 

Výstavba haly pro Amazon o rozloze necelých sto tisíc metrů čtverečních by měla začít, jakmile společnost získá stavební povolení. Poté, co bude podepsána smlouva o spolupráci, zahájí developer přípravné práce na pozemku. Práci by zde mělo najít zhruba 1 500 lidí, v předvánoční špičce až dvojnásobek. Otevřeno by mělo být příští rok v červnu. 

Podobné distribuční centrum jako u Prahy bylo plánováno také v Brně v průmyslové zóně Černovická terasa. Brněnští zastupitelé 20. května schválili aktualizaci územního plánu, čímž stavbu centra umožnili. Firma Amazon však ještě předtím kvůli dřívějším průtahům uvedla, že do Brna už nechce a zvažuje další varianty ve střední a východní Evropě. Definitivně by se měla vyjádřit v létě.