Libavá je plná nevybuchlé munice, míří přitom pod správu obcí

Libavá – Přesto, že armáda označila vojenský výcvikový prostor Libavá na Olomoucku za prozkoumaný, lidé žijící v okolí prý stále na polích a v lesích často nacházejí ostrou munici. Část prostoru má přejít od armády pod správu obcí, ty se ale obávají, že na vyčištění od munice nebudou mít peníze.

Nevybuchlá munice v Libavé budí obavy lidí (zdroj: ČT24)

Místní lidé vzpomínají – za dob komunismu si sovětští vojáci při intenzivních cvičeních v prostoru s vymezenými střelnicemi a ochrannými zónami nedělali starosti. „Co chvíli hlásíme nějaký nález,“ říká Jiří Kolář, předseda Občanského aktivu Kozlov.

Na polích a v lesích nacházejí nevybuchlou munici lidé neustále, někteří se bojí, jiní méně. „To je běžná realita újezdu,“ tvrdí jeho správce Josef Dřímal. Armáda se chystá Kozlov a Slavkov předat pod správu Olomouckého kraje od roku 2015.

Hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) ale považuje nemyslitelné, aby se zbavila jakékoli části újezdu, dokud situaci kolem munice nevyřeší. „Území, které by mělo přejít pod samosprávu, je území, kde nehrozí pyrotechnické nebezpečí. Hloubkový průzkum není třeba dělat,“ reaguje mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

  • Vojenský výcvikový prostor Libavá představuje druhý největší v České republice. Pokud poslanci zákon schválí, od ledna roku 2015 se z 33 hektarů zmenší o necelou třetinu a za hranicemi újezdu se ocitnou dvě nové obce. Město Libavá s místní částí Heroltovice a Luboměř pod Strážnou, části Kozlov a Slavkov by se měly sloučit.