Výkup pozemků pro stavbu D11: Stát před pár lety nabízel až stokrát víc

Praha - Radikální nepoměr ve výkupních cenách pozemků nutných k dostavbě dálnice D11 odhaluje smlouva, kterou má ČT k dispozici. Před třemi lety byly až stokrát vyšší než dnes. Nerovný stav má alespoň částečně napravit novela zákona, o které budou pozítří hlasovat poslanci.

Ve výkupních cenách pozemků nutných k dostavbě D11 je nepoměr (zdroj: ČT24)

Farmářka Havránková před třemi lety prodávala státu čtvereční metr až za 1 234 korun. Je to stokrát vyšší částka, než jakou stát teď nabídl Petru Musilovi. Potřebuje od něj hektar, aby mohl u Jaroměře pokračovat ve stavbě dálnice D11. „Stát mi původně nabízel dvanáct korun, podle odhadu. Když budu hodný, tak připlatí sto procent, podle platného zákona, tudíž 24 korun. To je výsměch, to je špatný. Jsem v procesu vyvlastňování,“ poznamenal Musil.

Dříve se ceny při vykupování určovaly cenou stavební parcely. Dnes je to podle zápisu v katastru. A tam je pouze orná půda. „V tomhle případu je vidět, že stát nejedná úplně stejně a nemá stejný metr na všechny,“ podotýká majitel pole.

Pomoci by mohla novela, kterou mají poslanci na stole ve středu

Pomoci má novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Poslanci ji budou schvalovat ve středu. Výkupní ceny by se měly zvýšit. „Stát bude vykupovat pozemky za cenu vyšší čtyřikrát, osmkrát až šestnáctkrát, než je aktuální znalecký posudek, a o tomto bude rozhodovat ministr dopravy,“ podotkl poslanec, člen hospodářského výboru Jan Birke.

Radnice Hradce Králové se mezitím pokouší státu pomoci a vykoupit pro něj parcelu 2 730 metrů čtverečních sester Havránkové a Štrosové. Ta před městem blokuje D11. Jaroslava Štrosová chce stejné peníze jako její sestra - 1 234 korun za metr.