Turistické známky: Hra, bez které si někteří návštěvu památek neumí představit

Praha – Český fenomén, který dobývá Evropu, dalo by se říct o turistických známkách. Původně zábavná hra pro severomoravské skauty se rychle rozšířila po českých památkách. Dnes si můžete turistickou známku do své sbírky koupit na více než dvou tisících míst v Česku a přibývá i známkových míst v zahraničí – od sousedního Německa až po Velkou Británii, nebo třeba Rusko. Dnes se otevírá muzeum Turistických známek v Janovicích u Rýmařova.

„Inspirací pro tvorbu turistických známek byla naše společná práce s mládeží,“ řekli spoluautoři turistických známek David Holub a Ladislav Gin Šín, kteří společně vedli skautský oddíl a v Jeseníkách se rozhodli pořádat bojovou hru, jejíž součástí byla také různě barevná a čísly opatřená dřevěná kolečka. Systém se skautům zalíbil natolik, že začali kolečka sbírat, a jeho autoři se později rozhodli vyrábět kolečka s motivy turisticky atraktivních míst.

Známky vznikají unikátní technologií za použití kovových raznic, kterou dodnes neumí nikdo napodobit. „Používáme ražbu a vypalování z kovové gravírované raznice,“ uvedl Holub s tím, že tato metoda je velice trvanlivá. „Máme 17 let stará kolečka a grafika je stále dobře čitelná,“ řekl Holub.

Známkových míst už je v tuto chvíli kolem 2150 a nejznámější místa už jsou zdaleka pokryta. Svou známku mají hrady, zámky, přírodní i technické památky, historická města, ale také hřebeny hor, toky splavných řek, zpřístupněné jeskyně, nebo zoologické zahrady.

Turistické známky vznikly jako hra pro skauty (zdroj: ČT24)

„O zařazení dalších míst hlasují lidé na webu. Mělo by to být hlavně turisticky zajímavé a navštěvované místo,“ řekl Šín s tím, že v současnosti přibývají spíše méně známé a opomíjené památky. „Spolupracujeme s Národním památkovým ústavem na projektu opomíjených památek. Vybrali jsme 33 nejméně navštěvovaných památek, a pro tyto objekty jsme udělali speciální sběratelskou edici turistických známek,“ pozval Holub na novinku letošního roku.

Vydat se po stopách turistických známek můžete se speciálním atlasem turistických známkových míst, který výrobci pravidelně doplňují o nová místa. Koupit si můžete také speciální krabice nebo skříňky, ve kterých lze známky vystavit. Postupem času se sortiment rozšířil také o turistické nálepky nebo originální pohlednice nazývané výletky. Na některých místech lze koupit také medaile a štítky na turistické hole, kterým se říká stampky.