Bývalý luxusní hotel Armabeton v Chomutově chátrá před očima

Chomutov – V centru Chomutova už zhruba 15 let chátrá budova bývalého hotelu Armabeton. Sedmnáctipatrová dominanta města byla dříve prvotřídním hotelem s restauracemi a obchody, dnes je ale komplex opuštěný a s nejasnou budoucností. Podle primátora by bylo nejlepší celou budovu zbourat, jenže to by podle odborníků vyšlo na desítky milionů korun.

Budova hotelu Armabeton se stala v 70. letech minulého století nepřehlédnutelnou a zároveň nejvyšší budovou v centru města. V době otevření nabízela stavba luxusní ubytování pro 500 lidí, řadu obchodů, restaurací, barů a dalších služeb.  

Po revoluci se hotel zprivatizoval a měnil i své využití: sídlily v něm soukromé firmy i rádio. Žádný z majitelů však výrazněji neinvestoval do údržby budovy. Posledních několik let je bývalý hotel zcela opuštěný, jeho stav musí každé tři měsíce kontrolovat stavební úřad -  na hotelu se totiž začínají projevovat první závady. 

Dešťová voda například zničila střechu terasy, kterou teď zatéká do prostor bývalých obchodů. Odpadávající obložení budovy začalo dokonce ohrožovat chodce na pěší zóně, stavební úřad proto firmě nařídil, aby jednu ze stěn zabezpečila. „V tuto chvíli ta stavba sice nevypadá dobře, ale to nebezpečí pro lidi nepředstavuje,“ konstatuje mluvčí magistrátu Šárka Schönová. Okolí hotelu však hlavně v letních měsících láká bezdomovce nebo zloděje kovů. Do budovy občas vniknou i dobrodruzi, kteří se svou návštěvou chlubí na internetu.  

Budova už 15 let chátrá (zdroj: ČT24)

Současný majitel budovy, firma Pragorent, tvrdí, že hotel koupila, aby ho kompletně zrekonstruovala, plány jí prý ale před několika lety překazila finanční krize. „Od doby koupě jsme museli přehodnotit naše plány a přistoupit ke změně naší strategie. Aktivně pracujeme na tom, abychom našli partnera nebo kupce, kteří přinesou novou vizi ve využití této dominanty města,“ uvedla firma v prohlášení zaslaném ČT.  

Podle chomutovského primátora Jana Mareše je ale stav hotelu tak špatný, že je rekonstrukce mimo možnosti běžného investora. „Za sebe teď říkám, že by bylo ideální, kdyby se ta budova ubourala,“ tvrdí Mareš. Náklady na eventuální zbourání tak vysokého domu by ale podle odborníků vyšly na desítky milionů korun.