Škatulata v hotelu Thermal v režii Babiše

Karlovy Vary – V karlovarském hotelu Thermal proběhla další personální rošáda. Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem (ANO) kompletně vyměnilo vedení nejprve koncem června. Změny ve státní společnosti Thermal-F tehdy úřad odůvodnil mimo jiné nespokojeností s hospodářskými výsledky. Po kritice opozice i premiéra a stížnostech zaměstnanců teď Babiš řídící funkce vyměnil znovu. Nový šéf hotelu by měl tentokrát vzejít z výběrového řízení.

Na konci června byl z funkce ředitele odvolán bývalý karlovarský primátor Josef Pavel (ODS). Ministerstvo tehdy rozpustilo i šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu, nově jsou oba orgány pouze tříčlenné. Změny ale kritizovala opozice i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a to kvůli dosazení poslance ANO Romana Procházky do dozorčí rady. Procházka už na funkci rezignoval. Zaměstnancům se zase nelíbil nový generální ředitel Daniel Křováček. Podle serveru iDNES byl předtím odvolán i z postu šéfa soukromého karlovarského hotelu Čajkovskij.

„Poté, co jsem se dozvěděl informace o některých členech vedení hotelu Thermal, jsem začal neprodleně jednat a prověřovat situaci. Po zvážení všech skutečností jsem se rozhodl pro výměnu představenstva a odvolání generálního ředitele. Na jeho místo bude vypsáno výběrové řízení, tento způsob považuji za nejtransparentnější. Podobné problémy už se nesmí opakovat,“ uvedl k posledním změnám Babiš, který chce nechat prověřit hospodaření hotelu. Zpochybňuje totiž dobré hospodářské výsledky exhejtmana Pavla.

Nově má hotel dočasně řídit Rudolf Mašata – bývalý šéf hotelu Savoy Westend. Představenstvo hotelu zatím povede jeden z nejzkušenějších hotelových manažerů v zemi Ivan Chadima, který začínal kariéru v pražském hotelu Alcron a je spoluvlastníkem hotelové sítě Yasmin. Do dozorčí rady nově míří poradce náměstka ministra financí Jan Drahota, který deset let šéfoval úseku investičního bankovnictví Komerční banky.