Policie na celém území republiky zajišťuje podklady k IT zakázkám

Olomouc - Policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality zasahovali na radnicích v Olomouci, Přerově a Zlíně, na olomouckém i zlínském krajském úřadu a dalších místech republiky. V Olomouci provedli prohlídku také ve firmě bratra senátora Martina Tesaříka Josefa - Tesco SW. Policisté na celém území republiky sbírají podklady k zakázkám na využití informačních technologií, provedli 40 prohlídek, nikoho zatím neobvinili.

Podle MF DNES jde policii o projekty spojené s výzvou 09, kterou v roce 2010 vypsalo ministerstvo vnitra. Šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic. Dotace byla určena pro statutární města, rozdělila se mezi ně zhruba miliarda korun z evropských fondů.

Dozorující státní zástupce z Vrchního státního zatupitelství v Olomouci Petr Šereda uvedl, že policie zatím nechystá nikoho zadržet nebo obvinit. „Akce má celostátní charakter. Policisté provedli asi 40 prohlídek. Zatím shromažďují důkazní materiál, dokumenty a data z počítačů, který budou dále vyhodnocovat,“ uvedl Šereda. Odmítl komentovat, v jaké fázi je prověřování, nesdělil ani, jakého trestného činu by se měla akce týkat.

Policejní zásah napříč Českem (zdroj: ČT24)

Mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá informovala, že protikorupční policie požádala při zajišťování důkazů o pomoc primátora města Martina Majora z ODS, který jim ji poskytl. Zdůraznila, že vedení města si není v souvislosti s čerpáním peněz z Integrovaného operačního programu, který policii zajímá, vědomo žádného pochybení. „Zatím ani není vůbec zřejmé, zda se jedná o prověřování v rámci magistrátu, anebo centrálního orgánů státní správy,“ doplnila Štědrá.

Policisté v uniformách i v civilu zamířili hned ráno na odbor informatiky, který sídlí v nové budově olomouckého magistrátu v Hynaisově ulici. Zaměřili se na zaměstnance informačních technologií, které odstavili od počítačových systémů.

Integrovaný operační program

Integrovaný operační program, který v roce 2007 schválila Evropská komise, je zaměřený na řešení společných regionálních problémů v oblastech infrastruktury pro veřejnou správu, veřejné služby a územní rozvoj: rozvoj informačních technologií ve veřejné správě, zlepšování infrastruktury pro oblast sociálních služeb, veřejného zdraví, služeb zaměstnanosti a služeb v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik, podporu cestovního ruchu, kulturního dědictví, zlepšování prostředí na sídlištích a rozvoj systémů tvorby územních politik. Řízením programu je pověřeno ministerstvo pro místní rozvoj.

Policie zasahovala také na radnici v Přerově, kde zabavila počítač i primátorovi Jiřímu Lajtochovi z ČSSD, na olomouckém i zlínském krajském úřadu a na dalších místech po celé republice. Také ve Zlíně podle mluvčího radnice Zdeňka Dvořáka prověřovala zakázky z oblasti výpočetních technologií, a to od roku 2009. Kriminalisté si vyžádali některé dokumenty, které jim magistrát ihned poskytnul. Zajímali se zejména o podklady k takzvanému e-governmentu, což je elektronický projekt pro úřady.