Rychleji, levněji a bez dlouhých zpráv – Plzeňská nemocnice má novou laboratoř

Plzeň - Novou laboratoř biochemie a hematologie mají v Plzeňské fakultní nemocnici. Po rozsáhlé rekonstrukci se pracoviště dostalo na evropskou úroveň a je jedním z nejmodernějších v republice. Denně se tu přijme až dva tisíce vzorků biologického materiálu.

Automatická linka, která dokáže za hodinu provést i několik tisíc různých testů krve, moči, míšního moku a dalších biologických vzorků, urychlí a zlepší práci laboratoře. Rychlejší výsledky testů získají lékaři také díky dopravě odebraných vzorků do laboratoře. FN totiž v létě spustila provoz nové potrubní pošty, která dokáže zkrátit doručení vzorku ze vzdálenějších míst nemocnice až z půl hodiny na několik minut, řekl přednosta ústavu Jaroslav Racek.

Spojením několika malých laboratoří vznikl jeden velký sál. Vzorky, které přijdou potrubní poštou, míří do nové automatické linky. Ta provádí přípravné práce, analýzu vzorku a vydání výsledku. „Dřív se vzorek přijal, označil, musel se odstředit, odvíčkovat, oddělit tekutá část - krevní sérum nebo krevní plazma. Pak se to muselo rozdělit do několika dalších zkumavek, to všechno ta linka dělá sama,“ popsal Racek. Z přípravné části pak pokračují vzorky automaticky dál do jednoho ze dvou ramen analytické části linky, kde se provedou samotné testy.

Laboratoř denně zpracuje kolem 2 000 vzorků, u každého vzorku se dělá pět až 15 rozdílných vyšetření. Ústav provádí přes 400 různých metod. Protože se většina analýz dělá na jednom systému, stačí menší množství krve. „Pamatuji ještě doby, kdy se nemocnému odebíralo deset až 20 mililitrů krve na jedno laboratorní vyšetření, dnes stačíme se čtyřmi mililitry pro velkou sérii testů,“ řekl Racek. Linka provádí všechny rutinní metody - testy glukózy, minerálů, enzymů, testy ledvinové funkce, testy pro diagnostiku srdečního infarktu, rozbory na zjištění hladiny léků a podobně.

Rychleji a levněji – Plzeňská nemocnice má novou laboratoř (zdroj: ČT24)

Výhodou linky je podle přednosty nejen její spolehlivost, ale také fakt, že není třeba nic dál vyplňovat do zpráv. Po dokončení testu linka sama vyšle zprávu do laboratorního informačního systému, odtud po dvojí lékařské kontrole míří do infosystému nemocnice, kde ji najde ošetřující lékař.

Díky výběrovému řízení nemocnice oproti dosavadnímu stavu výrazně snížila provozní náklady. Ty se nyní pohybují kolem 16 milionů korun ročně. Ústav si moderní přístroje, včetně automatické linky, pronajímá od firmy Roche. Tatiana Godarská z firmy řekla, že řešení FN Plzeň nemá v ČR obdoby a řadí se k evropských standardům univerzitních nemocnic. Vybavení plzeňské laboratoře se dvěma rameny analytické linky dokáže za hodinu zpracovat až 5 200 testů. Nejběžnější a nejrychlejší testy, například na glukózu či cholesterol, se zpracovávají do pěti minut. Složitější testy, například hormony, parametry o infarktu nebo onkologické testy, mají dobu zpracování kolem 18 minut. Včetně přípravy tak od vložení zkumavky po získání výsledků uběhne většinou do 25 minut, řekla Godarská.