Nemáme se za co stydět… ale vítězství to nebylo, říká Roman Onderka

Brno – Zvažuje koupi psa, chystá se na dovolenou a už nebude usilovat o uvolněnou funkci na brněnském magistrátu. Dosluhující primátor Roman Onderka (ČSSD) po včerejším zasedání městské organizace sociální demokracie rezignoval na funkci ve vyjednávacím týmu. Zároveň ukončil povolební mlčení a popsal své plány do budoucna.

„Dohodli jsme se, že já a předseda klubu zastupitelů Žďárský rezignujeme na pozice ve vyjednávacím týmu,“ potvrdil Roman Onderka s tím, že za sebe už nevidí další prostor k jednání. „Přesto si myslíme, že sociální demokracie musí být připravena do poslední chvíle, než bude podepsaná koaliční smlouva, na možné vyjednávání a případně se o něj i pokusit,“ dodal Onderka. ČSSD proto v Brně sestavila nový vyjednávací tým ve složení 1. místopředseda městského výkonného výboru Jiří Oliva, dosavadní primátorský náměstek Oliver Pospíšil a poslanec Jeroným Tejc.

Roman Onderka se po volbách stáhl do ústraní. I proto, že řada stran a hnutí postavila svoji kampaň na vymezení se vůči dosavadnímu vedení města. „Chcete-li se vymezit, musíte najít symbol. Ten symbol nesmí být čistý, takže pošpiňme ho a pak se vůči němu vymezme,“ komentoval Onderka předvolební kampaň například hnutí Žít Brno a ANO. Ať dopadnou jednání jakkoliv, o uvolněnou funkci radního či náměstka usilovat nehodlá. Ve vedení města tak bude působit jako řadový zastupitel – ať už koaliční, či opoziční.

Sám Onderka ale hodnotí své osmileté působení v čele Brna kladně, stejně tak i volební výsledek. „Myslím si, že se sociální demokracie nemá za co stydět. Ale nebylo to vítězství,“ uvedl Onderka s tím, že i přes propad preferencí měla ČSSD v Brně druhý nejlepší výsledek ze všech krajských měst.

Romana Onderku nyní čeká rozhodování, co dál. Politikou se teď minimálně nějaký čas živit nebude. „Budu řešit několik důležitých věcí: jestli splním partnerce její sen a pořídím druhého psa. Následně budu řešit, kam pojedu na dovolenou, protože se přiznám, že únava je poměrně silná. A teprve do třetice budu řešit mé další působení. Možná vyzkouším podnikání, ale nechme se překvapit,“ uzavřel Onderka.