Brněnská zoo nově chová čipmanky oblíbené díky seriálu Chip a Dale

Brno - Brněnská zoologická zahrada začala chovat čtyři čipmanky. Zemní živočichové připomínající veverky si hlavně děti oblíbily z kresleného seriálu o Chipovi a Daleovi. Zoologické zahrady je chovají jen zřídka. Jejich odchov v zajetí je poměrně složitý. Zahrada čipmanky získala od soukromého chovatele.

„Chtěli jsme vytvořením jejich expozice potěšit především děti. Získali jsme dva páry. V expozici najdou návštěvníci ale jen jednoho čipmanka. Ostatní jsou v zázemí, a to odděleně. Čipmankové jsou totiž poměrně samotářští,“ uvedla mluvčí zoo Monika Brindzáková.

Novou expozici čipmanků naleznou návštěvníci brněnské zoo v nedávno vybudovaném pavilonu orlů. Chovatelé pro ně nechali vytvořit umělou sekvoj. V ní by v budoucnu mohli přivést na svět mláďata. Po dvou budou v expozici jen v době páření, tedy od února do května a od června do srpna. Čipmanky chovají zejména britské zoo. V zajetí se dožívají až devíti let.

Brněnská zoo chová bezmála tisíc zvířat 200 živočišných druhů. Její vedení předpokládá, že si návštěvníci oblíbí čipmanky stejně jako cibetkovité šelmičky surikaty. Zahradu navštíví ročně kolem čtvrt milionu lidí.

Čipmank východní patří mezi zemní veverky. Na rozdíl od stromových veverek tedy nepřeskakuje mezi stromy, ale běhá čiperně po větvích trochu jako plch. Potravu si hledá především na zemi, a to za úsvitu nebo soumraku. Domovinou čipmanka jsou světlé lesy ve východní části Severní Ameriky, je to však samotář, kterého spíše uslyšíme, než uvidíme.

zdroj: Zoo Brno