Kubera má šanci udržet se v křesle a vést Teplice ještě čtyři roky

Teplice – Jaroslav Kubera (ODS) je blízko k prodloužení svého pobytu v čele Teplic. Přestože bezprostředně po volbách požadovali potenciální koaliční partneři ODS, aby strana na primátora nominovala někoho jiného, před podpisem nyní je koaliční smlouva ODS, ČSSD a hnutí Moje Teplice – TOP 09 s podporou některých dalších zastupitelů, která počítá s pokračováním Kuberova primátorství.

Přestože Kuberova ODS v Teplicích volby do zastupitelstva vyhrála, oproti minulosti významně oslabila. Bezmála po měsíci vyjednávání se městští politici dohodli na sestavení menšinové koalice vítězné strany s ČSSD a uskupením Moje Teplice a TOP 09. Dohromady bude mít v zastupitelstvu 13 ze 27 hlasů, při životě by ji měla udržet podpora od některých dalších zastupitelů. „Ladíme program tak, abychom získali podporu i ostatních volebních stran. Děláme průřez ze všech programů, takže všechny volební strany se tam najdou. Očekáváme tedy podporu od těch, kteří zrovna nebudou radní,“ řekl Jaroslav Kubera. Nová rada by měla podle ČTK prosadit regulaci hazardu, výstavbu cyklostezek či sportovišť.

Kuberovo setrvání na postu, který mu patří dvacet let, nebylo jisté kvůli podmínce, kterou si po volbách stanovily ANO a Volba Pro! Teplice – tedy hnutí, která ve volbách skončila na třetím, resp. druhém místě. Jejich vyjednavači byli ochotni jednat s ODS o koalici, vyžadovala však, aby strana nominovala na primátora někoho jiného než Kuberu. Nakonec však zřejmě obě hnutí skončí v opozici, ČSSD a TOP 09 totiž do koalice jdou bez ohledu na Kuberu. „Pro mě je ůležitější, aby Teplice měly na další čtyři roky plán toho, co chtějí udělat, a aby to odpovídalo cílům všech stran, nejen těch, které se na tom podílejí koaličně, ale které jsou i v opozici. A to je podstatnější, než jestli bude primátorem Kubera nebo někdo jiný,“ řekl teplický volební lídr TOP 09 Petr Měsíc.

Nově zvolení tepličtí zastupitelé se poprvé sejdou v pátek 7. listopadu. Kromě nového vedení města budou volit i členy komisí. Komunální volby v Teplicích vyhrála ODS, která získala osm zastupitelských mandátů. Druhá Volba pro Teplice má šest zastupitelů, třetí ANO 2011 čtyři křesla. V zastupitelstvu zasednou i tři zastupitelé za KSČM, stejný počet sociálních demokratů, dva má koalice Moje Teplice – TOP 09 a jednoho hnutí Pro sport a zdraví – Teplice.