Kraj měl vyřešit zavřený most v září. Teď to o rok odsouvá

Kladno – Most přes Bakovský potok spojující čtrnáct obcí s centrem Velvar na Kladensku je od léta uzavřený kvůli havarijnímu stavu. Středočeský kraj slíbil vybudovat náhradní přemostění během září, nic ale neudělal. Řidiči tak musí místo složitě objíždět, jedinou spojnicí obou částí měst zůstala lávka pro pěší. Kraj prý nemá v současnosti na opravu mostu peníze, nejdřív to bude prý možné za rok.

Lidé ve Velvarech jsou nešťastní z uzavřeného mostu (zdroj: ČT24)

Bez mostu přes Bakovský potok jsou Velvary rozděleny na dvě části – domy a mateřská škola na jedné straně, centrum města s obchody, autobusy a vlaky na druhé. Místní lidé ze situace nadšeni nejsou. Středočeský kraj už v červenci sliboval, že vedle starého přemostění postaví nejpozději v září most náhradní. „Máme problém, že v současné době doběhlo výběrové řízení. Já doufám, že během listopadu ho vyřešíme,“ tvrdí hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Postup kraje kritizuje i velvarská radnice, která náhradní most lidem slibovala už několikrát. Podle starostky Jitky Linhartové mělo být stavební řízení zahájeno bezprostředně po uzavření mostu, což bylo rozhodnuto třetího července. Zavřený most musí lidé složitě objíždět. Kratší trasa vede přes Nabdín, ta delší přes Budihostice, Chržín a Uhy.

Poslední velkou opravou prošel most z roku 1835 v osmdesátých letech minulého století. Podle technické správy došlo k destrukci klenby, která hrozí zřícením více méně kdykoli. Peníze na kompletní opravu mostu nyní ale Středočeský kraj nemá.