Vymahači dluhů z Olomoucka se zodpovídají z loupeže, vydírání a mučení

Olomouc - Olomoucký trestní senát soudí sedm mužů, kteří podle obžaloby vydíráním se zbraněmi i mučením vymáhali od několika lidí dluhy. Dvě oběti například vylákali na schůzku do baru, tam je spoutali, dali jim na hlavu kukly a odvezli na opuštěné místo. „Jednoho z nich pak donutili svléknout se do naha, kleštěmi ho tahali za genitálie, polili benzinem a hrozili zapálením,“ líčila státní zástupkyně Alice Zatloukalová.

Obžalovaným, u kterých policisté našli granáty, mnoho zbraní a střeliva, hrozí za loupež a další trestné činy až 12 let vězení. Obvinění se většinou znají z vězení, jeden tam byl za vraždu. Hlavní obžalovaný Pavel Flek byl v minulosti souzený za jednu z největších poštovních loupeží, při které se ztratilo 20 milionů.

Obžaloba se jim snaží prokázat tři případy loupežných přepadení olomouckých podnikatelů s celkovou škodou více než tři miliony korun. „Řešili tak pohledávky mezi obchodními společnostmi,“ vysvětloval vedoucí oddělení obecné kriminality Tomáš Adam. První případ se odehrál loni v dubnu na Břeclavsku. Obžalovaní tam podle obžaloby vyhledali podnikatele kvůli údajnému dluhu. „Pod hrozbou násilí ho přinutili, aby nasedl do auta a odjel s nimi do banky v Malackách, kde ho donutili vybrat peníze,“ líčila žalobkyně. Dodala, že šlo o více než dva miliony korun.

Obžalovaní Pavel Flek, Tomáš Vajner a Tomáš Martínek
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Druhý případ, ze kterého se zodpovídají, se stal nedlouho poté na Olomoucku. Když od mužů, které unesli a pak mučili, dostali, co chtěli - PIN kódy k platebním kartám a podpisy na prázdné papíry, odvezli je na lesní cestu u Olomouce, kde je propustili. Pak je podle státní zástupkyně připravili o více než milion korun.

Ve třetím případě se pokusili unést a oloupit podnikatele z Uničova, který žil v Praze. Podle obžaloby ho překvapili v garáži a zaútočili na něho teleskopickým obuškem. Muž se však ubránil a utekl. Policisté pak útočníky zadrželi a obvinili. Dnes vypovídal obžalovaný Pavel Flek. Popřel jakékoliv násilí, přiznal jen údajně bezproblémové vymáhání pohledávky v prvním případě. A připustil, že podnikateli z Uničova poslal do Prahy vzkaz, aby si urovnal své závazky.

Krajský soud v Olomouci se bude případem zabývat i v dalších dnech. Rozsudek by mohl vynést ve čtvrtek.

Začal soud s brutálními vymahači dluhů (zdroj: ČT24)