Sociální síť Disway umožňuje lidem na vozíku cestovat

Děčín – Programátor Jiří Maule z Děčína spustil sociální síť Disway pro lidi na vozíku, kteří se nebojí cestovat. Handicapovaní lidé si jejím prostřednictvím vzájemně radí, jak procestovat Českou republiku i svět. Funguje již několik měsíců, zatím se do ní zapojilo 300 lidí a přidalo svůj tip na tři tisíce výletů.

Disway pomáhá vozíčkářům cestovat (zdroj: ČT24)

I přes nehodu, která ho v osmnácti letech upoutala na vozík, Jiří vystudoval, má rodinu a s oblibou jezdí po Evropě. Sociální síť vymyslel pro své postižené kamarády, kteří ho žádali o rady. „My bychom rádi cestovali, jen nevíme, co si můžeme dovolit. A právě tyto bariéry bychom chtěli bourat,“ říká dnes autor projektu.

Má za to, že právě strach často tvoří větší překážku než kolečkové křeslo samotné. Některé cestovní kanceláře už nabízejí v katalozích informace pro lidi s postižením. Například jak vypadá cesta od hotelu na pláž, na jaké překážky mohou lidé s vozíkem narazit a tak dále. Sociální síť Disway jim ale navíc přibližuje zkušenosti, co stojí za vidění, jak dobře je to či ono přístupné a podobně.