Cizinec z prostějovské nemocnice ebolu nemá

Prostějov - Negativní výsledky vyvrátily onemocnění virem ebola u pacienta, který byl v sobotu večer převezen na infekční oddělení Nemocnice Prostějov. České televizi to potvrdil ředitel Krajské hygienické stanice v Olomouci Zdeněk Nakládal. I přesto zůstane s podezřením na jiné tropické nemoci ještě několik dní pod dohledem lékařů. Muž byl původně hospitalizován ve Šternberku, kam přišel se zdravotními potížemi po svém příletu z Nigérie.

„Výsledky vyšetření nás vedou k tomu, že to není ebola, ale je to jiné infekční onemocnění. Mohou to být některá tropická onemocnění jako je malárie, horečka dengue nebo to může být také obyčejná gastroenteritida,“ ubezpečil Nakládal. Muž ale i přesto na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov zůstane ještě několik dní na pozorování. Další postup lékařů závisí na vývoji jeho zdravotního stavu.

Třicetiletý cizinec v sobotu večer přišel do nemocnice ve Šternberku na Olomoucku a lékařům si stěžoval na horečku, průjem a zvracení. Zdravotní potíže se objevily po příjezdu z Nigérie. Hygienici proto ihned povolali epidemiologický tým a muž byl za přísných bezpečnostních opatření, do kterých se zapojili i hasiči, převezen ze Šternberka na speciální infekční oddělení Nemocnice Prostějov.

„Postupným zjišťováním epidemiologické a cestovní anamnézy jsme dospěli k názoru, že ebola je v tomto případě málo pravděpodobná,“ uvedl už dopoledne Nakládal. Současně připomněl, že Nigérie byla nedávno prohlášena za zemi, ve které se podařilo epidemii eboly zastavit a nové případy této smrtelné infekce už odtud nejsou hlášeny.

Hygienik: Systém zafungoval velmi dobře

U převozu pacienta ze Šternberka do Prostějova asistovali v sobotu i hasiči vybavení speciální technikou, s jejíž pomocí po odjezdu pacienta dezinfikovali ordinaci šternberské nemocnice a přilehlé prostory. „Hasiči byli v plné bezpečnostní ochraně,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Do večerní akce ve Šternberku se zapojila také policie. „Uzavřeli jsme okolí nemocnice a hotelu, kde se muž pohyboval,“ řekl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. „Systém zafungoval velmi dobře,“ dodal Nakládal.

Lékaři v Česku vyšetřovali už několik pacientů s podezřením na ebolu, ani v jednom případě ale tato nebezpečná infekce nebyla potvrzena.