Silnice R6 bude čtyřpruhá a hotová do roku 2030

Karlovy Vary – Silnice R6 mezi Karlovými Vary a Prahou se bude stavět ve čtyřpruhovém uspořádání a hotová by mohla být v roce 2030. Termíny ale ovlivní zejména rychlost výkupu pozemků. Po schůzce s představiteli Karlovarského kraje a obcí na trase silnice to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

„Předpokládané náklady na zprovoznění celé silnice R6 jsou 21,8 miliardy korun. Co se týká termínu, tak jsme někde okolo roku 2030. Je to naše vize, ale my uděláme všechno pro to, abychom termíny zkrátili,“ uvedl Prachař. Pro stavbu jsou už téměř připraveny úseky Nové Strašecí – Řevničov za 1,96 miliardy korun, obchvat Řevničova za 2,2 miliardy a obchvat Lubence za 1,8 miliardy korun. Tyto úseky, v celkové délce asi 19 kilometrů, by se měly začít stavět v roce 2016. Definitivně už je ale vyřešená i podoba silnice. Ta se bude stavět ve čtyřech pruzích, v šířce 21,5 nebo 25,5 metru.

Zahájení ale mohou zkomplikovat právě výkupy pozemků. Ačkoli má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) většinu vykoupených, stále zbývají desítky, o nichž se teprve jedná. Zákon sice umožňuje ve výjimečných případech vykoupit pozemky až za 16násobek obvyklé ceny, u pozemků pro budoucí R6 to ale podle Prachaře nepřipadá v úvahu. Ministr tak v případě R6 zřejmě výjimky udělovat nehodlá. Podle ředitele karlovarské pobočky ŘSD Lukáše Hnízdila je běžná cena zemědělské půdy v této oblasti zhruba 12 až 15 korun za metr. Při osminásobku to tak může být maximálně kolem stokoruny za metr.

Výstavba nových úseků R6 má začít v roce 2016 (zdroj: ČT24)

Lidé na R6 netrpělivě čekají, někde mají problém přejít silnici

O dostavbu silnice usilují už mnoho let Karlovarský kraj, ale i obce na trase z Ústeckého a Středočeského kraje. Zatím největší ránu už tak pomalé dostavbě zasadil v roce 2010 tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné), který rozestavěné stavby zastavil stejně jako přípravy na další. Podle Prachaře nebyl problém v nedostatku peněz, ale v tom, že se hledaly důvody, proč nestavět. Česko zastavením investic do infrastruktury přišlo podle ministra o řadu dalších investic.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) je sice termín 2030 daleký, pochválil ale výrazně vstřícnější přístup ŘSD k přípravám nových úseků. Na silnici totiž čekají lidé z celého regionu. Jak dnes dokreslil starosta Řevničova Jiří Petráček, v obci je za současného stavu problém vůbec přejít silnici a dostat se na autobusovou zastávku.