Důvody nových voleb? Rozhádaní zastupitelé v malých obcích

Slatinky - Už teď je jasné, že v některých obcích se budou volby opakovat. Týká se to především malých vesnic, kde se zastupitelstva rozpadla po neshodách s protivníky. V Olomouckém kraji budou předčasné volby nejméně na čtyřech místech. Ve Slatinkách a Mořicích na Prostějovsku se zastupitelé nedohodli na vedení obce a někteří odstoupili, aniž by je někdo nahradil. Podobná situace nastala v Kopřivné na Šumpersku a v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku. Kvůli neschopnosti zastupitelů domluvit se půjdou znovu k volbám i obyvatelé Lhotky u Prahy. Většinu z dvou stovek stížností na volby soudy už většinou odmítly. Na zbývající žaloby mají dva dny.

Ze sedmi nově zvolených zastupitelů Slatinek na Prostějovsku tři složili mandáty. Protože na jejich místa nenastoupí náhradníci, nemá obec zákonem stanovený počet pěti zastupitelů. Volby tam vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů Za další rozvoj obce v čele se starostou Jaromírem Crhou. Po dvou mandátech získaly TOP 09 a Rovně, kde však došlo k výměně preferovaného kandidáta za jiného. Všichni tři nezávislí poté odstoupili.

Ze stejného důvodu čekají předčasné volby Mořice na Prostějovsku. Noví zastupitelé nepřijali kvůli neshodám o vedení své mandáty. Znovu volit půjdou i obyvatelé Kopřivné na Šumpersku a Teplic nad Bečvou na Přerovsku.

Také ve Lhotce u Prahy odmítli tři ze sedmi zastupitelů složit slib. Tři křesla tam získalo uskupení Lhota 2014-2018 v čele s místostarostkou Radkou Kratochvílovou, po dvou křeslech Hasiči pro Lhotu a Starostové a nezávislí. Ti se rozhodli vítěznou stranu obejít a utvořili koalici sami. To vítězové voleb odmítli respektovat. „Naše strana se rozhodla slib nesložit, protože nebyly respektovány výsledky voleb,“ vysvětlila místostarostka Kratochvílová. Hasiči a Starostové vytýkali současnému vedení špatné nakládání s penězi a nedostatečnou komunikaci s obyvateli, proto chtěli změnu. Voliči budou muset hlasovat znovu.

Volby na jaře, do té doby žádná velká rozhodnutí

„Pokud klesne počet zastupitelů pod nadpoloviční většinu nebo pod pět a nejsou žádní náhradníci, je to důvod k vyhlášení nových voleb,“ potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Starosta je povinný zaslat do třiceti dnů návrh na vyhlášení předčasných voleb. Ty by mohly být na přelomu března a dubna. „Dokud nebude zvolená nová rada, vede obec dosavadní starosta a místostarosta. Neměli by ale činit žádná velká závažná rozhodnutí,“ dodal Řepka.

Počítání volebních hlasů
Zdroj: ČT24

Na základě stížností stále hrozí opakování voleb v dalších obcích a městech. Krajské soudy většinu už odmítly, a to i v místech, kde mělo docházet k nakupování hlasů voličů za peníze - například v Českém Těšíně a Ostravě-Vítkovicích. Zbývající žaloby musí soudy rozhodnout do čtvrtka. Jedna nevyřízená žaloba se týká Brna-sever, kde nákupčí údajně sháněli za úplatu hlasy pro dosavadního starostu Rostislava Hakla z ČSSD. Krajskému soudu v Ostravě ještě například zbývá vyřešit stížnosti na volby v Mohelnici, které podali sociální demokraté a Nezávislí. ČSSD, jež ve volbách propadla, si stěžuje, že nová a vítězná strana s názvem Mohelnická demokracie je mohla poškodit tím, že si zvolila podobný název i oranžově laděné plakáty. Nezávislí volby napadali kvůli tomu, že se těsně před zahájením hlasování objevily letáky, které je údajně pošpinily.

Pardubické volby platí. Kobliha není úplatek

Pardubický soud už zamítl stížnost na volby v Pardubicích kvůli údajné agitaci a propagaci hnutí ANO v blízkosti volební místnosti. Zástupci ANO, které tam drtivě vyhrálo, rozdávali poblíž volební místnosti koblihy. „Představa, že by voliči mohli být cestou k volební místnosti ovlivněni obyčejnou koblihou, je úsměvná a svědčí o hrubém podcenění rozumu voličů,“ shrnul senát odůvodnění zamítnutí stížnosti.

Neuspěla ani žaloba Strany svobodných občanů z Jeseníku, kde udělali volební komisaři chybu při součtu hlasů v jednom z okrsků. Soud uznal, že Svobodní, kteří se do zastupitelstva nedostali, kvůli tomu přišli o 670 hlasů. Na rozdělení mandátů v zastupitelstvu to ale podle verdiktu nemá vliv.

Více zaměstnání, blíž k voličům

Brněnský soud zase zamítl návrh na neplatnost voleb v Kuřimi. Stěžovatel vytýkal vítězné Kuřimské občanské lize, že oklamala voliče nesprávným použitím názvu politického uskupení. Upozorňoval také na údajnou manipulaci voliči tím, že kandidáti uváděli na listině více povolání. Další námitka se týkala nezveřejnění změn na kandidátní listině ČSSD, což ji mělo poškodit. „K žádnému porušení volebního zákona ani manipulaci s voliči nedošlo,“ shrnula soudkyně Milada Haplová. Dodala, že pokud kandidát uvede bližší informace o své práci, není to manipulace, ale snaha přiblížit se voličům. Na koalici se v Kuřimi dohodla Kuřimská občanská liga se Sdružením pro Kuřim a hnutím ANO. V minulém volebním období vládla liga s ČSSD, TOP 09 a ODS. Ani jedna z těchto stran se tentokrát do zastupitelstva nedostala.

V Olomouckém kraji budou v několika obcích nové volby (zdroj: ČT24)