Žatec nemusí platit pokutu 175 milionů za Chrám chmele a piva

Žatec – Žatec nemusí platit pokutu 175 milionů korun, kterou mu kvůli chybám v evropském projektu Chrám chmele a piva vyměřil ROP Severozápad. Město totiž uspělo s odvoláním a ministerstvo financí pokutu snížilo na 178 tisíc. ROP Severozápad pokutoval celkem 14 příjemců dotací, případ Žatce je prvním úspěšným odvoláním.

Pokuta podle mluvčí Regionálního operačního programu Elišky Štádlerové souvisela se zadáváním veřejných zakázek. „Konkrétně u Žatce se podle auditní zprávy jednalo o nedodržení postupu stanoveného zákonem při zadávání veřejné zakázky na stavební práce v projektu Chrám chmele a piva.“ Původně ROP Severozápad vyměřil platební výměr na 92,5 procenta dotace, tedy na bezmála 175 milionů korun, později ho sám snížil. Žatec se ale podle Štádlerové musel odvolat proti původně vyměřené sankci. 

Rozhodnutí o odpuštění podstatné části požadované sumy vedení města očekávalo. „Od začátku jsme tvrdili, že sankce je naprosto neadekvátní, protože se z naší strany jednalo pouze o formální nedostatek,“ uvedla starostka Žatce Zdeňka Hamousová (Volba pro město).  

Proti částce 178 tisíc korun už není odvolání, bránit se lze jedině soudně. „To by se nám nevyplatilo. Navíc ROP Severozápad nám po uhrazení této částky uvolní přibližně 11 milionů korun, které tam máme k proplacení již od roku 2012,“ dodala starostka. 

Chrám chmele a piva otevřený v roce 2010 tvoří několik objektů rozložených na území jedné čtvrti Žatce. Je to jednak starý chmelařský sklad, kde je umístěn například labyrint z chmelových žoků či síň chmelařských tradic. Patří sem vyhlídková věž, turistické centrum tvořené minipivovarem s restaurací, hernou, zahradou a kavárnou. Jeho součástí je unikátní chmelový orloj. Dalším objektem je galerie v budově staré sladovny.  

ROP Severozápad rozdal platební výměry na základě mimořádného auditu společnosti Deloitte Advisory. Ten zkoumal 35 náhodných projektů, chyby našel téměř ve všech. ROP Severozápad následně rozeslal výměry 14 příjemcům z řad měst, obcí i podnikatelů. Celkově požadoval sankce za 40 projektů, ve 37 případech se příjemci dotací odvolali k ministerstvu financí. „V tuto chvíli se jedná prozatím o první rozhodnutí odvolacího orgánu k platebním výměrům,“ doplnila Štádlerová.   

Kromě Žatce ROP Severozápad pokutoval například i Ústí nad Labem, které má zaplatit přes 20 milionů korun za chyby v zakázkách na revitalizaci domu kultury nebo bourání takzvaného sektorového centra.