Exnáměstek hradeckého primátora odmítl obžalobu z korupce

Hradec Králové – Bývalý náměstek hradeckého primátora Josef Malíř dnes u krajského soudu odmítl, že by jednal úmyslně tak, aby poškodil město. Malíř čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kvůli odkupu parkovacího domu prý vědomě předkládal zastupitelům i členům městské rady zkreslené informace.

Podle obžaloby bylo Malířovým záměrem, aby město pořídilo do svého vlastnictví parkovací dům, který stavěla soukromá firma. Město nakonec za parkovací dům zaplatilo 75 milionů korun, přitom podle znaleckého posudku je obvyklá cena stavby necelých 52 milionů. V parkovacím domě bylo podle spisu také méně parkovacích státní, než bylo původně plánováno. 

„Já odmítám obvinění jak z hlediska takzvané škody, tak i z hlediska toho odůvodnění, které pokládám za neobjektivní,“ řekl Malíř. Záměr na výstavbu parkovacího domu podle něj obsahoval již územní plán. Soukromý investor, který v lokalitě bývalé mlékárny stavěl bytový komplex, poté nabídl parkovací dům městu. Malíř uvedl, že připravoval smlouvu o budoucí kupní smlouvě. Cenu obsaženou v této smlouvě nechal zkontrolovat podle cen stavebních prací. Vlastní výstavbu, kolaudaci či podpis kupní smlouvy Malíř již neřešil. 

„Ten parkovací dům byl dle znaleckého posudku pořízen za takzvaně předraženou cenu, nikoliv za cenu obvyklou. Ta obvyklá cena by měla být o zhruba 20 milionů nižší než cena, za kterou byl reálně pořízený,“ uvedl státní zástupce Petr Kouble. V případě prokázání viny hrozí Malířovi pět až 12 let vězení.

Město Hradec Králové koupilo přes prostředníka firmu Pyrit Property parkovací dům za 75 milionů korun. Tato společnost za něj ale dala jen 30 milionů. V květnu 2011 vyslýchali u Krajského soudu v Pardubicích Allana Jírka, jednatele zkrachovalé firmy EUBE. Ta řídila stavbu bytů v obytném komplexu Kollárova i parkovacího domu, který později město koupilo přes prostředníka - od firmy Pyrit Property. Allan Jírek v květnu 2011 u soudu k rozdílu obou částek uvedl: „To měl být zisk, který měl zůstat ve společnosti Pyrit Property.“ Návrh odkoupit parkovací dům za 75 milionů předložil zastupitelům tehdejší náměstek primátora Malíř.

Parkovací dům bez aut

Vrata hradeckého parkovacího domu se otvírají jen občas. Jinak je tam tma, pusto a prázdno jako v hororu. Ředitelka královéhradecké Správy nemovitostí Jaroslava Bernhardová k tomu uvedla, že hospodaří v minusu. Aby měla vyrovnané hospodaření, potřebovala by mít pronajato alespoň 55 procent parkovacích míst. Využito je ale jen asi 18 % kapacity parkovacího domu.

Znalci spočítali, že parkovací dům je předražený o 23 milionů korun. Jedno místo stálo radnici skoro milion, až třikrát víc než jinde v podobných garážích. K tomu, že jedno parkovací místo vyšlo v parkovacím domě nezvykle draho, se dnes vyjádřil i Josef Malíř. Na dotaz redaktora ČT, jestli to uznává, odpověděl: „To ano, ale samozřejmě parkovací domy obecně jsou problematické.“

Projekt měl technické chyby. Na některá místa se větší auta nedostanou. V červnu 2014 k tomu Jiří Holubec z firmy ISP, která parkovací dům měla dříve v nájmu, uvedl: „Na tohle místo nelze zajet. Poloměry zatáčení to nedovolují. Minimálně tři místa jsou tady sporná.“ Další konstrukční problémy domu popisoval Jiří Holubec už v říjnu 2012: „Parkovací dům nemá kanalizaci, ani v jednom podlaží není ani jeden odtokový kanál. V případě zimního období, když sem auta navezou sníh, nemá to kam odtéct,“ shnrul Jiří Holubec. 

Správa nemovitostí se s parkovacím domem trápí od letošního června, kdy městský objekt musela na pokyn radnice převzít od soukromého nájemce. Jaroslava Bernhardová uvedla, že aktuálně mají pronajatých 90 míst, obsazených jich je 18.

Obžalovaný exnáměstek Malíř je předsedou Volby pro město. Strany, která získala 180 mandátů na radnicích. Funkci chce ale složit. 

Josef Malíř navíc u hradeckého okresního soudu čelí další obžalobě kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku ve stadiu pokusu v souvislosti s rekonstrukcí a pronájmem královéhradeckého zimního stadionu. Podle obžaloby jde o dva dodatky smluv, u kterých byla prodloužená doba nájmu na delší období. Teoreticky městu mohla vzniknout škoda 26 milionů korun. Okresní soud bude v hlavním líčení pokračovat 5. prosince. 

Soud kvůli parkovacímu domu v Hradci Králové (zdroj: ČT24)