Do Plzně dorazil pětitunový zvon Bartoloměj

Plzeň – Do Plzně dopoledne dorazil největší z pěti zvonů, které budou příští týden zavěšeny do zvonice na gotické katedrále sv. Bartoloměje. Nový zvon se jmenuje podle patrona kostela Bartoloměj, spolu se závěsem a srdcem váží víc než pět tun a v průměru má dva metry. Nové zvony se na katedrále rozezní po více než 70 letech.

Na plzeňské náměstí Republiky přilákal Bartoloměj stovky obyvatel západočeské metropole. Spousta z nich si přišla hlavně sáhnout na zvon pro štěstí. Biskup František Radkovský k návratu zvonů uvedl: „Ke každému slušnému kostelu, natož katedrále, jsou třeba pořádné zvony, protože ten kostel, ale zvlášť taková katedrála, musí být vidět, ale taky slyšet.“

Dominanta plzeňského náměstí s nejvyšší kostelní věží v Česku bude mít čtyři nové zvony a jeden původní z roku 1835. V pondělí jim požehná biskup František Radkovský, v úterý celou zvonovou sestavu vyzvedne jeřáb do zvonice ve výšce asi 65 metrů. Poprvé se zvony společně rozezní 17. ledna při zahájení projektu Plzeň  - Evropské hlavní město kultury 2015.

Nové zvony vyrobil a odlil zvonař Petr Rudolf Manoušek v nizozemské dílně Royal Eijsbouts. Konkrétně zvon Bartoloměj odlil Manoušek v říjnu. Na plášti zlatavě zbarveného Bartoloměje je kromě podobizny světce také asi 150 jmen a log významných dárců, kteří přispěli ve sbírce. Spodní průměr zvonu je dva metry, a až se rozkýve, bude potřebovat víc než čtyřmetrovou dráhu, řekl zvonař.

Podívejte se: Do Plzně dorazil nový zvon Bartoloměj (zdroj: ČT24)

Přes sto metrů vysoká věž katedrály bude muset udržet velkou hmotnost. Zvony včetně závěsů a srdcí váží přes 13 tun, při rozhoupání na konstrukci věže působí síla dvaapůlkrát větší než váha zvonů, řekl Manoušek. „Věž je na to stavěna, už tady takový zvon byl a zvonil, než byl zabaven jako válečná rekvizice,“ dodal zvonař.

První dva zvony odlil Petr Rudolf Manoušek v Holandsku už v lednu loňského roku. Jediný a zároveň nejmenší Prokop z roku 1835 přečkal obě světové války a po zrestaurování se opět vrací do věže katedrály. Všechny ostatní jsou už pátou generací. Farář Emil Soukup k tomu dodal: „V roce 1835 vyhořela věž a s ní se také roztavily zvony. Takže bylo nutno zvony znovu obnovit a to se stalo v roce 1837.“

Instalace zvonů do zvonové stolice potrvá ještě řadu týdnů. Řemeslníkům komplikuje práci omezený prostor v gotické věži. Zvony tak nejprve vyzvednou na věž – to bude v úterý - tam se položí na zem a teprve pak se budou postupně usazovat do vazby. Veškerou manipulaci s nimi uvnitř věže už musí obstarat jen lidé s ručními kladkami. Zvony budou ve dvou patrech nad sebou, dole Bartoloměj a Hroznata a nad nimi ostatní, řekl farář při katedrále sv. Bartoloměje Emil Soukup. Neskrýval nadšení a dojetí z toho, že se do katedrály vrátí zvony. Když se za války odvážely ty minulé, byly mu tři roky.

Kompletní sada zvonů chybí kostelu přes 70 let. V letech 1917 a 1941 byly za války zabaveny a roztaveny na zbraně. Zůstal jen Prokop z roku 1835 a menší Anna z roku 1894. Do věže se s novými zvony vrátí jen Prokop, který váží včetně srdce a závěsu 442 kilogramů, nejmenší z nových zvonů Maria je téměř o tunu těžší, Jan váží včetně srdce a závěsu dvě tuny a Hroznata přes 3,3 tuny. Zmínka o nejstarším zvonu v katedrále pochází z roku 1446, už tehdy se jmenoval podle patrona kostela Bartoloměj. V pramenech z roku 1520 se již hovoří o pěti zvonech.

Věž katedrály sv. Bartoloměje v Plzni
Zdroj: ČT24

Na odlití nových zvonů a na úpravy ve věži vyhlásilo plzeňské biskupství předloni sbírku. V ní se za poměrně krátkou dobu sešlo potřebných jedenáct milionů korun. Zatím se podle mluvčí biskupství Aleny Ouředníkové vybralo kolem 8,5 milionu korun, celkové náklady včetně nutných složitých úprav ve věži přijdou na 11 milionů korun. Část doplatí církev, sbírka ale pokračuje, řekl biskup František Radkovský.

Zvon Bartoloměj dorazil do Plzně (zdroj: ČT24)