Chata StB na Hrádečku bude na prodej

Vlčice u Trutnova / Hrádeček – Chata, kterou si Státní bezpečnost postavila na Hrádečku u Trutnova naproti chalupě Václava Havla, aby ho mohla co nejúčinněji špehovat a odposlouchávat, je podle ministerstva vnitra nepotřebným majetkem. Čtvrt století po pádu komunistického režimu tak ministerstvo připravuje její prodej.

Tajná policie potřebovala v době normalizace vědět o každém kroku disidenta Václava Havla. Co dělá, s kým se schází, o čem mluví. StB mu proto byla neustále v patách. I na chalupě, kterou koupil v roce 1967 ve Vlčicích u Trutnova.

V 70. letech proto StB na Hrádečku hned vedle zahrady Havlových postavila nejprve mobilní buňku. Na tuto dobu vzpomínal i kamarád Václava Havla a pořadatel trutnovského hudebního festivalu Martin Věchet s tím, že buňka byla mobilní a stála na čtyřech nohách. První pozorovatelnu StB na Hrádečku zachytil i Originální videojournal z roku 1978. V něm Václav Havel uvedl: „Ten domek patří policii a byl postaven před třemi měsíci. Oni v něm bydlí a po celý den sledují každý můj krok a vše, co tu na chalupě dělám.“

Hrádeček

Hrádeček (do roku 1950 Silberštejn, německy Silberstein) je malá ves s několika domy, ležící v lesích pod zříceninou hradu Břecštejn (Břečtejn), cca 6 kilometrů severozápadně od Trutnova, základní sídelní jednotka a také katastrální území obce Vlčice. Vsí prochází silnice z Vlčic do Mladých Buků a turistická značená cesta. Celé okolí Hrádečku bylo prohlášeno přírodním parkem Hrádeček.

Zdroj: Wikipedie

Druhou pozorovatelnu, už mnohem sofistikovanější, si StB postavila na Hrádečku později - asi 400 metrů vzdušnou čarou od chalupy Havlových. Podle dosud žijících důstojníků StB sem vedly kabely od mikrofonů v Havlově stavení. Martin Věchet vzpomíná, že z této druhé chaty tajná policie Václava Havla špehovala už ve dne v noci. Podobné zážitky z doby normalizace má i soused Václava Havla Vladimír Pechan: „Když pan Havel někam šel, oni jeli za ním, měli to tak organizované, aby ho měli furt pod palcem.“

Martin Věchet přidává postřeh, co prozrazovalo přítomnost příslušníků StB v této pozorovatelně: „To, že tam jsou, se dalo vždycky poznat podle toho, že bylo v horním okně otevřené okénko.“ Martin Věchet dodal, že pokud se člověk chtěl k Havlovým přiblížit nepozorovaně, nezbývalo mu nic jiného než se ploužit bukovými lesy za chalupou. „Bedlivé oko velkého bratra sledovalo,“ uzavřel Martin Věchet.

Václav Havel měl na Hrádečku chalupu v č. p. 221. O Hrádečku napsal divadelní hru Prase, která popisuje těžkosti, které zažívá člověk z města na vesnici. Hlavní postavou je František Vondráček, který opravdu žil v Horních Vlčicích. Václav Havel na Hrádečku zemřel 18. prosince 2011. 

Chatu StB využíval po roce 1990 Útvar ochrany prezidenta, tedy Havlova ochranka. Od jeho smrti je chata opuštěná. Podle majitele okolních pozemků Josefa Trpáka je chata k rekreačním účelům absolutně nevhodná. „Kdyby to strhli, tak by to bylo lepší,“ dodal Josef Trpák.

Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra, ale uvedl, že vlastník objektu k demolici chaty žádný důvod nevidí. „V současné době je shromažďována dokumentace potřebná k jejímu prodeji,“ řekl Vladimír Řepka. Prodej chaty může ale poměrně zásadně zkomplikovat to, že k ní nevede žádná přístupová cesta. Dá se tam totiž dostat jen přes cizí pozemky. Státní bezpečnost se dříve na souhlas ke vstupu nikoho neptala.

Chalupa na Hrádečku je asi největší symbol volného času Václava Havla. Psal tu své eseje a divadelní hry. Hostil své přátele a pořádal různé akce. Zatímco později na Hradě oznamovala jeho přítomnost standarta, na Hrádečku to samé obstarávala kníračka Ďula. Zajímavostí je, že plot kolem chalupy prý dělal Václav Havel sám a celý život se tím chlubil. 

Na Trutnovsku kromě samotného pobytu na Hrádečku Václav Havel také pravidelně navštěvoval hudební festival v Trutnově („Český Woodstock“) – v roce 2007 tam byl jmenován „náčelníkem festivalu“.

Chata StB na Hrádečku bude na prodej (zdroj: ČT24)