Policista ztratil na pondělní demonstraci DSSS pistoli

Brno – Pondělní vypjatou atmosféru, kdy v Brně došlo k menším potyčkám mezi přívrženci extremistické DSSS a studenty, provázelo podle zjištění České televize i policejní pochybení. Jeden z kriminalistů přímo mezi demonstranty ztratil služební zbraň. Hrozí mu za to kázeňský postih.

Těžkooděnci i policisté v civilu museli 17. listopadu v Brně pohlídat dvě nezávislé demonstrace - studentské shromáždění i pochod radikálů, kteří chtěli protestovat proti polistopadovým poměrům. V nečekaně vyhrocené atmosféře policie sice zabránila střetu obou skupin, další nebezpečnou situaci ale jeden ze zasahujicích kriminalistů v civilu přivodil svým pochybením. Ztratil totiž služební zbraň.

„Při odchodu z demonstrace jsem našel na zemi pistoli,“ potvrdil Martin Mikeska. Zbraň podle svých slov nejprve přešel, když mu ale došlo, co na zemi skutečně leží, k místu se vrátil, stoupl si nad pistoli a zavolal pomoc. „Zakryl jsem ji nohou a volal jsem na policisty. Do minuty maximálně dvou byli u mě dva nebo tři příslušníci policie a pistoli si vzali,“ popsal situaci Mikeska.

O nálezu pistole hovoří svědek Martin Mikeska (zdroj: ČT24)

Zatímco na sociálních sítích lidé připisovali vlastnictví zbraně někomu z tábora Dělnické mládeže, chybu připustila policie. „Na základě zjištěných skutečností došlo při zákroku k vypadnutí služební zbraně zasahujícího policisty. Tato byla bezprostředně zajištěna díky upozornění jednoho z přítomných civilistů. Další okolnosti nadále zjišťujeme,“ potvrdila policejní mluvčí Andrea Straková.

Podle dalších svědků, kteří na zbraň upozornili, ale policisté o ztrátě zbraně vůbec nevěděli. „Doběhl jsem členům antikonfliktního týmu osobně říct, že o kus dál na zemi někdo našel zbraň. Po chvilce nepochopení se tito policisté na místo rozeběhli,“ popsal svědek události na Facebooku.

Ztráta zbraně může mít nedozírné následky

Podle odborníků lze mluvit o štěstí, že incident dopadl dobře. „Následky můžou být nedozírné. Zbraň může dostat do ruky člověk, který s ní může páchat trestnou činnost. Policista by měl mít takové pouzdro, které zajistí, že mu zbraň sama nevypadne,“ řekl odborník na služební zákroky Zdeněk Náchodský.

Ani kvalitní pouzdro vždy ztrátě zbraně nezabrání. Třeba loni v červnu zapomněl policista v Pelhřimově svou pistoli na střeše služebního auta. Potrestán byl kázeňským postihem. Tomu se zřejmě nevyhne ani brněnský policista, který zbraň vytratil na pondělní demonstraci.