Vánoční strom už se chystá na cestu do Prahy

Nespeky (Benešovsko) – Mistr republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček dnes v Nespekách na Benešovsku porazil smrk ztepilý, který bude na začátku adventu vztyčen uprostřed Staroměstského náměstí. Strom ale musejí nejdříve naložit na tahač a důkladně upevnit, aby odpoledne mohl vyrazit na cestu do Prahy. Uprostřed stánků s vánočními trhy by měl být rozsvícen příští sobotu.

Šestadvacetimetrový smrk vyrostl na soukromém pozemku a svou výškou začal ohrožovat nedaleký dům, proto ho majitel nabídl pořadatelům trhů. Odborníci ale museli nejdříve prověřit, zda je strom zdravý. Pro obec s 600 obyvateli bylo porážení stromu důvodem k oslavě, kterou si nenechaly ujít davy lidí.

„Právník mě upozorňoval, že je to na mém pozemku a můj strom, a kdyby se někomu něco stalo, tak to všechno hradím. Z takové naivní hrdosti, že na Staroměstském náměstí bude můj strom, jsem to obětoval,“ řekl majitel Miloslav Chum, který bydlí v Praze a dům v Nespekách využívá pro rekreaci. Třiaosmdesátiletý muž prý žije sám a na Štědrý den chodí na Staroměstské náměstí na rybí polévku. Zamíří tam i letos, i když tentokrát s trochu jiným pocitem. „Samozřejmě budou nepřetržitě koukat na to, co bylo moje a už není,“ řekl dnes novinářům.

Chum odhadoval stáří stromu na 90 let, ale po poražení  vyšlo najevo, že podleletokruhů mu je 72 let. Kácení smrku, který byl vybrán ze 17 tipů z celého Česka, se podobně jako v minulosti ujal mistr republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. Spolu s kolegou použili historickou pilu československé výroby z roku 1962. „Délka lišty je 80 centimetrů, budeme se s tím muset trošičku popasovat,“ poznamenal Vorlíček.

Práci dřevorubců sledovaly z bezpečné vzdálenosti davy místních, které neodradilo ani chladnější počasí. Řada lidí se zahřívala svařeným vínem, jež bylo na místě k dostání. „Pro obec je to velká čest mít strom na vánočních trzích,“ řekl starosta Nespek Michal Tyrner.

Strom rozsvítí až v sobotu

Smrk bude zkrácen na délku 22 metrů, a až ho těžká technika na Staroměstském náměstí usadí do dvoumetrové jámy, bude nakonec vysoký 20 metrů. Zatím bude ale strom převezen do areálu v Modleticích u Prahy, na Staroměstské náměstí bude pokračovat v noci na úterý. „Bude se projíždět Pařížskou ulicí a musejí být vyklizena všechna auta,“ uvedla mluvčí vánočních trhů Hana Tietze. Po usazení se smrk začne zdobit, rozsvícen však bude až s oficiálním zahájením trhů v sobotu v podvečer.

Podle Tietze bude strom zajištěn proti případnému pádu, aby se nemohla opakovat situace z roku 2003, kdy se více než pětadvacetimetrový smrk na Staroměstském náměstí zřítil a zranil pět lidí. Bude dostatečně ukotven v zemi a navíc je zabezpečen i ocelovými lany, aby dobře odolával silným poryvům větru.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o osamocené stromy, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou. Pořadatel vánočních trhů na ně každoročně vypisuje soutěž. V prvních letech vánoční stromy pocházely z Krkonoš, později putovaly do Prahy například z Rokycanska či Kladenska. Loňský čtyřiadvacetimetrový vánoční strom pocházel z parku v Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku.

V Praze se vánoční strom rozsvítí sice až za necelý týden, ale v Olomouci zahájili vánoční atmosféru už dnes. Olomouc je totiž prvním krajským městem, kde začaly tradiční vánoční trhy a před radnicí dnes také rozsvítili i vánoční strom. Rostl padesát let, měří přes 15 metrů a váží 3,5 tuny. 

V Olomouci mají vánoční strom už dnes (zdroj: ČT24)