Krajská ČSSD nezrušila buňku v Duchcově, Sobotka na tom trvá

Ústí nad Labem – Ústecké vedení ČSSD nezrušilo kvůli koalici s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) duchcovskou buňku sociální demokracie, nevyloučilo ani žádného člena. Podle šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera k tomu nebyl důvod. Předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka na zrušení duchcovské organizace nicméně trvá. Otázkou se podle něj bude ČSSD znovu zabývat na prosincovém jednání Ústředního výkonného výboru. „Závazně uložíme krajské organizaci zjednat nápravu,“ avizoval Sobotka.

Sociální demokracie uzavřela v Duchcově koalici s DSSS a KSČM. Sobotka už dříve označil spolupráci s DSSS za nepřijatelnou. Ústecké vedení sociální demokracie ale dnes duchcovskou buňku nezrušilo ani nevyloučilo žádného člena.

„V tuto chvíli neshledáváme uzavřenou koaliční smlouvu v rozporu se stanovami a de facto jsme se zastali duchcovských představitelů. Pokud tato strana není zakázána, tak se nedomnívám, že by bylo v rozporu, že naše duchcovská organizace uzavřela tuto koalici,“ prohlásil šéf krajské ČSSD Radek Scherfer.

REAKCE PŘEDSTAVITELŮ ČSSD NA KOALICI V DUCHCOVĚ

Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda strany a premiér: „My s rasisty a extremisty žádné koalice dělat nebudeme, a to ani v Duchcově, ani v žádné jiné obci.“

Alena Gajdůšková (ČSSD), místopředsedkyně strany: „Musíme dnešní rozhodnutí vnímat jako velmi závažný signál toho, že v kraji a Duchcově samotném jsou problémy s vymahatelností práva, pocitem spravedlnosti mezi lidmi a sociálními podmínkami zřejmě ještě složitější a naléhavější, než jsme si doposud mysleli.“

Radek Scherfer (ČSSD), předseda ústecké krajské organizace: „Já osobně nejsem z rozhodnutí duchcovských nijak nadšený a osobně bych tuto variantu velice silně zvažoval. Ale karty rozdali voliči a to jsme vyslyšeli. Když se podívám na koaliční smlouvu, kterou ČSSD v Duchcově podepsala, tak v této smlouvě je obsažen program sociální demokracie.“

Zbyněk Šimbera (ČSSD), starosta Duchcova: „Není proč místní organizaci v Duchcově rušit nebo vylučovat členy za to, že šli do koalice s legitimní stranou, která je uznaná státem. Kdyby tato strana byla rasistická, tak nevěřím, že by se v demokratické společnosti mohla zúčastňovat voleb. (…) Nedopustil jsem se žádné politické chyby.“

Hlasování krajského výkonného výboru prý bylo jednomyslné. Výbor zároveň apeloval na vedení strany, aby se zabývalo sociálně vyloučenými lokalitami. „Prosíme vedení strany a naše ministry, aby se věnovali nepřizpůsobivým občanům a vyloučeným lokalitám jako takovým,“ doplnil Scherfer.

„Trvám na tom, že jedinou adekvátní reakcí je zrušení místní organizace a odchod členů, kteří jednají proti principům a věrohodnosti ČSSD jako demokratické levicové strany,“ vzkázal Sobotka z Izraele, kde je jako předseda vlády spolu s několika ministry na návštěvě. „Ústřední výkonný výbor je nejvyšší orgán mezi sjezdy a má tuto pravomoc, může tedy o zrušení organizace rozhodnout sám,“ uznal Scherfer.

Chovanec je mírnější, Vandas mluví o „vítězství rozumu“

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec byl v reakci na rozhodnutí krajské organizace opatrnější než premiér. Údajně se chce nejdřív chce zeptat stranických kolegů z Ústeckého kraje, proč se takto rozhodli, „jestli to má nějaké zákulisí, které neznám“. „Nejdřív chceme znát jejich názor, proč nevyslyšeli vedení strany,“ vysvětlil Chovanec.

Rozhodnutí krajské organizace ČSSD naopak přivítal jako „vítězství rozumu“ předseda DSSS Tomáš Vandas. Podle něj se ukazuje, že celostátní vedení ČSSD nemusí vždy a za každou cenu prosadit svoji vůli v regionech, jež se potýkají s velkými problémy.

Tomáš Vandas
Zdroj: Michal Janošec/ČTK

Sám starosta Duchcova Zbyněk Šimbera (ČSSD) spolupráci s extremistickou DSSS nijak neproblematizuje: „DSSS je legitimní strana, KSČM také, takže já jsem udělal koalici tak, jak jsem si myslel, že je nejrozumnější.“

Po zrušení buňky a vyloučení členů, kteří uzavřeli spornou koalici, volalo vedení ČSSD. „Byly tam možnosti jiných koalic, naši kolegové to nevyužili. Nesouhlasíme, aby byli v koalici s touto stranou, kterou bereme jako extremistickou a ČSSD by s ní neměla spolupracovat,“ vyjádřil se dříve Chovanec.

Politolog: Strana by měla místní organizaci zrušit

Podle Daniela Kroupy, vedoucího katedry politologie a filozofie ústecké univerzity, by sociální demokracie měla duchcovskou organizaci zrušit. „Argument pana starosty je naprosto lichý a on to velmi dobře ví,“ poznamenal Kroupa v rozhovoru pro ČT24. „Zrušení stranické buňky je naprosto jasná zpráva pro ostatní organizace, aby si tak nepočínaly,“ dodal.

Zda bude do budoucna podobných konfliktů mezi centrálou strany a místními organizacemi přibývat, nebo ubývat, závisí na schopnosti ČSSD věnovat se problematice menšin. „Bude záležet na tom, zda sociální demokracie dokáže přijmout dlouhodobé programy pro integraci menšin a zlepšení jejich situace, ale také omezení kriminality,“ uzavřel Kroupa.

Kroupa: ČSSD by měla duchcovskou organizaci zrušit (zdroj: ČT24)

V sedmičlenné radě Duchcova má ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Poslední místo připadlo DSSS, jejím radním se stal lídr kandidátky Jindřich Svoboda. Ten ve městě loni svolával protiromské demonstrace. Konflikty se rozhořely poté, co na ulici několik Romů zaútočilo na manželský pár. Soud v březnu potrestal pět lidí od roční podmínky do tříletého vězení. Podle verdiktu nemělo napadení rasový podtext.

Jindřich Svoboda je rovněž pravomocně odsouzený za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy.