Litoměřická soudkyně Hořejší opět dostala trest za průtahy

Brno - Nejvyšší správní soud potrestal v kárném řízení litoměřickou soudkyni Ivettu Hořejší za průtahy. Na dobu šesti měsíců bude mít snížený plat o dvacet procent. Soudkyně už přitom v minulosti byla kvůli průtahům potrestaná dvakrát. Figuruje také v trestním řízení, ve kterém je obviněná z týrání dcery.

Soudkyně ve čtyřech případech sice vyhlásila rozsudek, ale už ho nevyhotovila v písemné podobě. Verdikt tak nebyl účastníkům řízení doručen. K tomu došlo až po opakovaných urgencích a vznikaly téměř roční prodlevy. V jednom případě se spis dokonce ztratil a průtah byl skoro tříletý.  

„Jsem rád, že senát vyhověl mému návrhu v plném rozsahu. Osobně považuji průtah jednoho roku, a víte, že tam byl průtah v jedné věci i delší, za záležitost velmi závažnou,“ reagoval předseda litoměřického soudu Miroslav Kureš.

Trestní oznámení kvůli fyzickému napadání podala na soudkyni její dcera. Ministerstvo spravedlnosti proto s Hořejší zahájilo řízení o dočasném zproštění funkce. Zatím ale nerozhodlo, čeká na ukončení vyšetřování. Podle dozorujícího žalobce už chybí pouze jeden znalecký posudek.