Třebechovický betlém rozeberou téměř do posledního šroubku

Třebechovice - Třebechovický Proboštův betlém čeká velká rekonstrukce. Více než sto let stará národní kulturní památka bude rozebrána téměř do posledního šroubku. Tak rozsáhlý zásah ji čeká poprvé v historii. Oprava se odhaduje na 10 milionů a z velké části ji zaplatí Norské fondy.

Do opravy a údržby betléma se sice pravidelně ročně investuje až 300 000 korun, ale zcela rozebraný nebyl nikdy. Několik součástí už proto řadu let nefunguje. Léta například nezvoní zvon na kostele a u těžby v podzemí zase chybí výtah s pohyblivými vozíky.

Po rekonstrukci by se vše mělo znovu dát do pohybu. Rozebírání betlému začne v březnu. Třebechovické muzeum se ale kvůli tomu nezavře. Návštěvníci budou moci práce sledovat za sklem. Vše bude navíc zaznamenávat časosběrná kamera.

„Tak, jak betlém pravděpodobně viděl jenom Probošt, který betlém osazoval, tak tak ho budou moci vidět i návštěvníci,“ dodala ředitelka Třebechovického muzea betlémů Silvie Dušková. Opravený betlém v novém kabátě by se měl dát znovu do pohybu nejpozději v dubnu 2016.

Více než sto let starý Proboštův betlém je jediným betlémem prohlášeným národní kulturní památkou (1999). Celý je vytvořený ze dřeva a skládá se z 2 000 dílů. Je 6,9 metru dlouhý, 2,2 metru vysoký a má 350 figurek. 51 z nich se pohybuje a dalších 120 jezdí na několika pásech. Autory betlému jsou lidoví řezbáři Josef Probošt a Josef Kapucián. Mechanismus vytvořil Josef Friml. Betlém v roce 1970 na výstavě v Londýně dokonce obdivovala i anglická královna Alžběta II.

Třebechovický betlém projde generálkou za přítomnosti návštěvníků (zdroj: ČT24)