Slavkov se vrátil do časů císaře Napoleona

Slavkov (Brněnsko) - 209. výročí bitvy tří císařů si celý víkend připomíná Slavkov. Program oslav vyvrcholil v sobotu bitevní ukázkou pod kopcem Santon u obce Tvarožná. Účastnilo se jí zhruba 900 vojáků v dobových uniformách, 60 koní a 15 děl. Stejně jako vloni se i letos rekonstrukce musela obejít bez samotného Napoleona. Jeho tradiční představitel, americký herec Marc Schneider totiž cestu do České republiky plánuje až v příštím roce na 210. výročí bitvy.

Místo 160 tisíců vojáků jen 900 nadšenců do vojenské historie – i když rekonstrukce připomíná slavnou bitvu, při níž se 2. prosince 1805 utkaly armády tří zemí, spíše symbolicky, každoročně přiláká tisíce lidí.

„Tématem bitevní ukázky bude střetnutí mezi Lannesovými a Muratovými jednotkami, Bagrationovým předvojem a Uvarovým jezdectvem v prostoru Holubic. Účastníci přijedou kromě Česka také z Polska, Německa, Itálie, Francie, Belgie, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Ruska a Litvy,“ lákal návštěvníky web Projektu Austerlitz.

Bitva dopadla stejně jako před více než dvěma staletími, letos ale svůj triumf francouzský vojevůdce a císař Napoleon neoslavil. Jeho tradiční představitel totiž letos do Slavkova nepřiletěl. Američan Marc Schneider je pro pořadatele z Projektu Austerlitz natolik výjimečný, že neoslovili žádného náhradníka. V neděli program oslav zakončí pietní akce na místě nejtěžších bojů, Mohyle míru.

Program oslav 209. výročí bitvy u Slavkova

Sobota

  • 07:30 Žuráň, slavkovské slunce
  • 09:00 Tvarožná, nástup rakouské armády
  • 11:00 – 12:30 Santon, manévry francouzské pěchoty
  • 11:30 Křenovice, pietní akt u Božích muk, pořádá Buhurt
  • 14:00-15:30 Rekonstrukce bitvy tří císařů – Tvarožná
  • Slavkov u Brna - celý den kostýmované prohlídky zámku Slavkov-Austerlitz a jarmark, ve 20:00 defilé a ohňostroj
  • vojenská ležení - Stará pošta pozořická, Křenovice, Tvarožná, Zbýšov, Kobylnice a Slavkov

Neděle

  • 09:00 Křenovice, nástup u pomníku Kutuzova, pořádá Buhurt
  • 12:00 Pietní akt na Mohyle míru
  • Vojenská ležení - Stará pošta pozořická, Křenovice, Tvarožná, Zbýšov, Kobylnice a Slavkov

(zdroj: Projekt Austerlitz)

Slavkov vyhnal auta, do města smí jen koňské povozy

Vzpomínkové akce pořádají také okolní obce. Slavkov se rozhodl dát náměstí podobu, která bude co nejvěrněji připomínat období počátku 19. století. Z náměstí tak musela zmizet auta i dopravní značky a vjezd bude povolen jen koňským povozům. Mimo to město v sobotu nabídlo také kostýmované prohlídky zámku a jarmark, oslavy zakončí ohňostrojem. Radní také po dvou měsících sporů znovu otevřeli výstavu Slavkov - Austerlitz. Navzdory tomu, že se radnice soudí s autory libreta a že zpřístupnění expozice zakázal soud.

Původní expozice Austerlitz na zámku Slavkov
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Na vojenská ležení se milovníci historie mohou celý víkend zajet podívat také do Křenovic, Tvarožné nebo Zbýšova. Většina francouzských jednotek je ubytována v Pozořicích.

Jihomoravští dopravci v sobotu posílili spoje na lince 702 a 601 a linky chtěli případně operativně posilovat podle zájmu cestujících. Bližší informace najdete na webu Projektu Austerlitz.