Lesy praskají, stromy padají. Na Dačicku se nesmí do lesa

Dačicko, Olomoucko - Ledová kalamita skončila, mrazy povolily, ale s nimi i rampouchy, větve i celé stromy zatížené ledem, které teď ve větru praskají. Kvůli padajícím stromům je od středečního odpoledne zakázáno vstupovat do lesů v České Kanadě a Javořické Vrchovině. Řada stromů už pod tíhou ledu popadala, u jiných pád hrozí. Lesy tam slyšitelně praskají. Problémy s padajícími větvemi i stromy jsou i na Střední Moravě. Například lesníci z okolí Litovle nedoporučují lidem chodit do lesa.

Lesy na Dačicku jsou plné popadaných stromů. Zničené jsou kubíky dřeva. Padají větve, vršky stromů i celé kmeny. Nejdříve za to mohl led, teď je největším nepřítelem oslabených stromů vítr. Nejnebezpečnější jsou zavěšené vršky stromů, které mohou kdykoliv spadnout. „Stromy také praskají od suků nebo v místech dříve ulomených větví,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Dačice Jiří Müller.

Podle pamětníků je kalamita v lesích kolem Studené a Českého Rudolce nejhorší od roku 1996. Lidé se obávají, že pokud nepřestane foukat a začne sněžit, polomy budou pokračovat. S tím počítá i správce lesů. „Zákaz vstupu do lesa bude pravděpodobně platit až do konce února příštího roku. Zatím odhadujeme, že poškozeného dřeva je několik desítek tisíc metrů krychlových,“ řekl o situaci na Dačicku mluvčí Lesů České republiky Zdeněk Boublík.

Led na stromech zamezil vstupu do dačických lesů (zdroj: ČT24)

Rampouchy, větve a stromy padají také na Střední Moravě. Jen z cest jich hasiči odstranili stovky. Krizové štáby v Olomouci a v Přerově vydaly varování a výzvu k opatrnosti hlavně při pohybu v lesích a parcích. Lesníci z oblasti mezi Olomoucí a Litovlí doporučují, aby lidé kvůli padajícím větvím raději vůbec nechodili do lesa. „Nejnebezpečnější jsou jehličnaté stromy, zejména borovice, protože na nich mohou být nánosy ledu nejsilnější,“ řekl šéf lesní správy Březové u Litovle Jan Podhorný. I když led rychle taje, námraza by se podle předpovědi meteorologů mohla o víkendu vrátit. „Domluvili jsme se, že budeme raději dělat nárazové kontroly, abychom zjistili, jestli se něco neděje,“ doplnil lesník.