Evakuace obcí u vrbětického areálu skončila

Vlachovice (Zlínsko) – Cesta do Haluzic a Lipové již je volná. V sobotu ji přehradila policie, která také obě obce evakuovala kvůli obavám z možného dalšího výbuchu v nedalekém vrbětickém muničním areálu. V neděli po poledni policisté evakuaci ukončili. Odpoledne skončil také zákaz vstupu do areálu bývalých Vlárských strojíren.

Evakuace okolí muničního areálu ve Vrběticích skončila. Nebyla první – obyvatelé obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku se v pátek sotva vrátili domů po předchozí evakuaci, když se dozvěděli, že v sobotu ráno musí zase pryč kvůli kritické situaci v jednom z vrbětických skladů, kde v předchozích dnech a měsících již dva objekty explodovaly. Domovy museli opustit také lidé z Vlachovic a Vrbětic a z oblasti bohuslavického nádraží, evakuace se dotkla i areálu bývalých Vlárských strojíren, kde však nikdo trvale nežije. Většina z dvou tisíc evakuovaných se večer mohla vrátit, 400 lidí z Haluzic a Lipové ale čekalo až do nedělního poledne, když úspěšně skončila kontrola dalšího skladu. Objekt totiž byl poškozený. „Prohlédli střechu porušené budovy a zjistili, že její poškození způsobil úlomek stavebního materiálu po výbuchu budovy číslo 12,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Ve Vrběticích a Vlachovicích se ráno již život vrátil k normálu – nejprve lidé zaplnili kostel, poté také samoobsluhu. „Počítali jsme s tím, že bude více lidí, než bývá v neděli obvyklé,“ poznamenala majitelka obchodu Zdeňka Ščuglíková. V Lipové a Haluzicích bylo v té době ještě téměř mrtvo – s výjimkou opuštěných zvířat. O několik hodin později již psi nadšeně obíhali své paní či pány a slepice se vrhly na čerstvě nasypané zrní. Současně ale místní lidé dobře vědí, že krize ještě neskončila – hned vedle jejich domů hlídkuje vojenská policie. Když nedaleko začal ohňostroj, všichni se obávali, že vybuchl další sklad.

Evakuace skončila, obavy trvají (zdroj: ČT24)

Lidé se zlobí, očekávají kompenzaci

Lidé, kteří kvůli výbuchům ve státním muničním skladu museli opakovaně opouštět domovy, jsou roztrpčeni. Na předvánočním jarmeku ve Valašských Kloboukách potom uspořádali protestní akci a podepisovali petici. Nyní očekávají, že se jim stát a nájemce skladů za trpělivost odvděčí. „Já bych je spíše chtěl požádat o jakousi pomoc nebo dar. Máme před svátky a panuje tady neklid, takže bych rád, aby nám to kompenzovali – stát i všichni kompetentní,“ řekl starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák. O kompenzace bude žádat stát také Lipová. Její obyvatelé jsou podle starosty Miroslava Paly rádi, že se mohou vrátit domů. Na druhou stranu ale mají obavy, zda se evakuace nebude znovu opakovat. „To už by byla katastrofa,“ řekl Pala.

Na okrajích obcí stále hlídkuje policie, všichni se obávají dalších explozí
Zdroj: ČT24

Lidé by podle starosty měli dostat náhrady za uhynulé domácí zvířectvo, které museli při spěšné evakuaci nechat doma. V okolních lesích také kvůli muničnímu skladu nelze nyní hospodařit, takže vznikají značné ztráty. Zároveň klesá hodnota majetku obyvatel, jejichž počet se díky rozvoji obce a investicím do stavebních parcel zvyšoval. „Dnes je to znehodnocené tak, že se k nám lidi hrnout nebudou. Každý si to raději rozmyslí,“ upozornil Miroslav Pala. Rozvoj plánovaly také Haluzice, nyní jim nejspíše zbudou oči pro pláč. „Musíme předělat stavební plány,“ podotkl haluzický místostarosta František Marecký.

Význam evakuace přitom zpochybnil expert na střelivo a výbušniny Jiří Hanák. Upozornil, že každý sklad má vytyčený perimetr, kde nikdo nežije. „Perimetr je spočítán pro každý sklad dopředu. Tlaková vlna by se neměla rozšiřovat do okolí. Evakuace je bezpečnostní, je preventivní, ale není dramaticky nutná. Lidé v ohrožení života nejsou,“ poukázal, ačkoli celkově postup bezpečnostních složek schvaluje.

Vybuchlý muniční sklad
Zdroj: ČT24/Policie ČR

V sobotu pyrotechnici vyprostili granát ze střechy

Sobotní evakuace nastala kvůli nálezu dělostřeleckého granátu zaklíněného ve střeše skladu č. 11 ve vrbětickém areálu. Dostal se tam ve středu, když vybuchl sousední sklad č. 12. Pyrotechnikům se nakonec podařilo granát bezpečně odstranit. Šlo přitom o operaci, která podle policie nemá v českých podmínkách obdoby. „Tato operace je podle mého názoru srovnatelná pouze s činností v období války,“ zdůraznil ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček.

Bezprostředně po středeční explozi museli lidé z přilehlých obcí také opustit domovy, v azylu zůstávali až do pátku.

Pyrotechnici odstraňovali dělostřelecký granát ze střechy skladu
Zdroj: ČT24/ČT24/Policie ČR

Ředitel policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček uvedl, že středeční i říjnový výbuch policisté vyšetřují jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení. K přehodnocení vyšetřování kriminalisty přivedlo zjištění, že oba vybuchlé sklady si od armády pronajímala stejná firma - ostravská Imex Group. Pachateli hrozí osm až 15 let vězení.

Bezpečnostní rada státu včera rozhodla, že objekty bude nově hlídat 450 vojáků namísto dosavadní stovky. Plánovaný odvoz munice se potom kvůli poslednímu výbuchu odkládá. Měla začít příští sobotu, ovšem další kontrola areálu je naplánována až na konec týdne. Pyrotechnici chtějí počkat, až uplyne sedmidenní lhůta od posledního neřízeného výbuchu.

Co bylo ve skladech číslo 12 a 16?

Sklad číslo 12

  • výbuch 3. prosince
  • uloženo 12,8 tuny munice - především dělostřelecké granáty a miny

Sklad číslo 16

  • výbuch 16. října
  • uloženo cca 57 tun munice - letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů