Příběhy uranových dolů lidé uvidí už příští rok

Jáchymov – Na Jáchymovsku se příští rok slavnostně otevře nově zrekonstruovaná naučná stezka Jáchymovské peklo. Představí příběhy tamních uranových dolů a také tisíců politických vězňů, kteří v nich pracovali.

Naučná stezka funguje v okolí Jáchymova už řadu let. Sdružení Političtí vězni.cz ji chce ale obnovit, zaktualizovat infotabule a k projektu zároveň připravit webovou prezentaci včetně digitálních modelů pracovních táborů. Z těch už totiž dnes nezbylo téměř nic.

Osmnáct jáchymovských pracovních táborů je spjato s osudem 70 tisíc politických vězňů. Stezka proto připomene také osudy pamětníků. Mezi roky 1954 a 1960 si zde odpracoval svůj trest za velezradu i Zdeněk Mandrholec. Část věznění strávil v táboře Nikolaj, kde museli vězni docházet na šachtu v takzvaných ruských autobusech – ve skupině tří set lidí svázaných ocelovým lanem.

Obnovená stezka se chce ale zaměřit i na jiná období než pouze to po druhé světové válce. „Minulost začíná už v 15. a 16. století, kdy se zde těžilo stříbro a razily tolary,“ uvedl Tomáš Bouška z Občanské sdružení Političtí vězni.cz.

Jáchymovské peklo (zdroj: ČT24)