Most u Hvězdonic je v havarijním stavu, na D1 se omezí rychlost

Most u Hvězdonic na 29. kilometru dálnice D1 čeká na jaře mimořádná oprava. Kvůli špatnému stavu na něm do té doby Ředitelství silnic a dálnic sníží rychlost na 100 km/h. Z testů a měření vyplynulo, že kvůli nízké kvalitě materiálů i jejich zpracování při stavbě se v tělese mostu objevuje rozpad betonu, koroze kovových výztuží i dalších prvků a poškození dilatačních spár. Ložiska, na nichž je uložena mostovka, mají jen omezenou funkčnost.

ŘSD si nechalo letos na podzim vypracovat průzkum, ze kterého vyplynulo, že most z roku 1977 je v havarijním stavu. Jeho konstrukce je natolik poškozena, že objekt bude nutné podepřít a omezit na něm průjezd vozidel. S opravami chce ŘSD začít na jaře 2015, jakmile to počasí dovolí.

„Stav mostu je daleko horší, než se původně očekávalo. V rámci modernizace se počítalo s jeho přestavbou v horizontu deseti let, ovšem tak dlouho čekat nemůžeme. Bezpečnost provozu si vyžádala snížení průjezdové rychlosti i dočasné zpevnění konstrukce objektu. Práce začnou probíhat, jakmile to bude technicky možné,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Kvůli bezpečnosti provozu bude u Hvězdonic omezen provoz na D1 v několika pruzích, maximální rychlost osobních vozidel bude omezena na 100 km/h, u nákladních na 60 km/h. Nájezdová větev na Brno (exit 29) bude zcela uzavřena, sjezd na Hvězdonice směrem od Prahy zůstane otevřený.

ŘSD již dříve omezilo rychlost na dvou mostech a zvlněném úseku dálnice D1/D47 u Ostravy. O odpovědnosti za vady na nedávno dokončeném úseku se stát pře se zhotovitelskou firmou Eurovia.