Karlovarský hejtman v únoru skončí, nástupce se hledá

Karlovy Vary - Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný odejde z čela kraje k 11. únoru. Zůstane dál poslancem a rád by nadále pracoval v koaliční radě, třeba jako neuvolněný radní. Kdo by ho měl ve funkci hejtmana nahradit, zatím není jasné. O post mají zájem také komunisté.

Karlovarský kraj bude mít od února nového hejtmana. Ten současný, Josef Novotný (ČSSD), dnes zastupitelům oznámil, že 11. února funkci opustí a zůstane poslancem parlamentu. Krajská koalice sociálních demokratů a komunistů tak musí vybrat jeho nástupce.

Neoficiálně se sice o některých jménech mluví, bude ale záležet až na dohodě zejména chebské a karlovarské části ČSSD. Její krajská konference se bude konat v sobotu. Podle některých straníků se ale může stát, že ani v sobotu konkrétní jméno nepadne. „Je možné, že se dohodneme na nějakém kandidátovi nebo kandidátech, ale musíme jeho jméno ještě projednat s koaličním partnerem,“ řekl krajský předseda ČSSD Miloslav Čermák. Nechce prý navrhnout někoho, kdo by byl nepřijatelný pro koaliční partnery z KSČM.

Sociální demokraté si chtějí funkci hejtmana udržet, ale o uvolněné místo v čele kraje už projevili zájem také komunisté. A na rozdíl od ČSSD už i přišli s konkrétním jménem - 
současnou první náměstkyní hejtmana Evou Valjentovou.

Nahrávat jim může i to, že sociální demokraté ještě jasno nemají. Jeden z možných kandidátů, hejtmanův náměstek Martin Havel z ČSSD, o funkci zájem nemá. Další náměstek Petr Navrátil se zase po podzimních komunálních volbách stal starostou Chebu a své krajské funkce chce spíše utlumit. V zákulisí se mluví i o bývalém krajském předsedovi ČSSD Jakubu Pánikovi. Pro některé je ale nepřijatelný, například kvůli tomu, že byl vyšetřován, byť neobviněn, v kauze projektů Regionálního operačního programu Severozápad.

Funkci poslance si nechává jen hejtman Vysočiny

Hejtman Novotný oznámil svou rezignaci v listopadu po jednání ČSSD z Karlovarska. Tamní sociální demokraté ho vyzvali, aby si vybral mezi funkcí hejtmana a poslance. A podobné usnesení už před časem přijali i sociální demokraté na Chebsku. Vedení ČSSD po loňských sněmovních volbách pěti hejtmanům, kteří jsou zároveň poslanci, také doporučilo, aby se rozhodli pro jednu funkci. Poslanecký mandát pak složil například jihomoravský hejtman Michal Hašek. Jediný, kdo si ponechal oba posty, je Jiří Běhounek z Vysočiny. 

Podle Novotného si ale ČSSD na Karlovarsku spíše řešila vlastní neúspěch v komunálních volbách. Několikrát řekl, že byla připravena i varianta, že pokud by se vzdal funkce poslance, stejně by za čas o hejtmanské křeslo přišel. Rezignace na funkci nicméně ČSSD v kraji zaskočila, protože ještě neměla jasného nástupce.

V Karlovarském kraji vládne koalice vítězné KSČM a ČSSD, která byla ve volbách druhá. Podle koaliční smlouvy se měl v polovině volebního období, tedy touto dobou, vyměnit poměr stran v radě ze 4:5 ve prospěch KSČM na 5:4 pro ČSSD.