Žlutice na Karlovarsku oceněny za integraci Romů

Žlutice – Město Žlutice na Karlovarsku získalo cenu Roma Spirit 2014 za komplexní přístup k začleňování Romů ve všech oblastech lidského života – od vzdělávání, přes zaměstnanost až po bydlení. Žlutice patří mezi místa s vysokou nezaměstnaností, chudobou a sociálními problémy.

Reportáž: Cena pro Žlutice - za integraci Romů (zdroj: ČT24)

Konkrétní příklad integrace – škola ve Žluticích. Nedělají tam rozdíl mezi žáky, kteří mají problém s učením a chováním, a nebo mezi premianty. Těm, kteří to potřebují, se tam věnují asistenti. Monika Volemanová ze ZŠ Žlutice popsala jejich úlohu takto: „Jim to pomáhá i v komunikaci s ostatními a i v tom se zapojit v rámci běžné třídy, a potom i do života, když potom půjdou na střední školu.“

V bývalé restauraci na okraji Žlutic je dnes volnočasový klub. Tady nezaměstnaní spojili své síly a vrámci veřejně prospěšných prací opravili, co se dalo. O mimořádné spolupráci radnice a sociálně slabých se začalo mluvit daleko za hranicemi kraje, až teď Žlutice dostaly cenu.

„Žlutice nejsou typickou sociálně vyloučenou lokalitou, ale je zde několik domů, kde jsou určitě znaky právě toho sociálního vyloučení. Žijí tam lidé, kteří mají různé problémy a právě na ně byla zaměřena některá opatření, kterými se tady zabýváme už dva roky,“ popsal snahu obce starosta Žlutic Václav Slavík.

Radnice patří mezi největší zaměstnavatele v obci. I přesto nemůže najít práci ve Žluticích zhruba pětina obyvatel.

Do jakých problémů se obyvatelé ohrožení chudobou a nezaměstnaností mohou dostat, popsal starosta Václav Slavík: „Začne to na neplacení nájemného, většinou v městských bytech. Potom samozřejmě, protože to je nízkopříjmová skupina nebo skupina třeba úplně bez příjmů, tak se to projevuje i ve škole, kdy děti nemají třeba správné pomůcky, nebo nejsou třeba i správně oblečeny. Spousta těch lidí je zamotaná i v dluzích, hrají automaty a neustále si půjčují – půjčky na půjčky. Takže opravdu se točí v takovém jakoby kruhu a není z něho východiska.“

Czeslaw Walek, ředitel Otevřené společnosti o.p.s, vysvětlil, proč porota ocenila právě Žlutice: „My jsme měli tři nominanty – Ralsko, Žlutice a Krnov. A z těch nominačních dokumentů bylo jasné, že Žlutice k celé problematice přistupují nejstrategičtěji. Že vytvářejí nebo budou vytvářet programy v celé šíři života od práce s dětmi přes vyhledávání zaměstnávání Romů po otázky bydlení.“ Porota ocenila to, že projekty Žlutic jsou dlouhodobé a otevřené vůči Romům.

Ceny byly předávny v centru Pražská křižovatka. V dalších kategoriích dostala cenu romistka Eva Davidová za celoživotní dílo, mezi nevládními organizacemi zvítězilo sdružení Slovo 21. Cenu získaly i Iveta Demeterová z romského vysílání Českého rozhlasu a pracovnice Diakonie Vsetín Pavlína Hůževková, která zachránila život dusícího se novorozence. 

Ceny se letos poprvé udělovaly pod novým názvem Roma Spirit 2014. Soutěž pořádaná Nadací Michaela Kocába a neziskovou organizací Otevřená společnost navazuje na projekt Gypsy Spirit. Pod tímto názvem se ceny udělovaly třikrát, naposledy loni.