Změna autobusové dopravy na Ústecku dělá lidem vrásky na čele

Ústí nad Labem – Cestující v Ústeckém kraji čekají od nového roku změny v autobusové dopravě. Spouští se tam integrovaný systém. Změní se jízdní řády i ceny jízdenek, některé zastávky budou na znamení. Ne všichni s tím ale souhlasí. Obyvatelé Jílového u Děčína se proti změnám postavili peticí. Během prvních osmi dnů ji podepsalo přes pět set lidí.

Lidem z Jílového vadí změny spojů, ale i času příjezdu a odjezdu autobusů. Některé spoje na sebe nenavazují a bude potřeba čekat až hodinu. Řada lidí bude navíc nově potřebovat dvě průkazky, což se výrazně prodraží.

„Měsíční jízdenka mě nyní stojí 570 korun a od nového roku k tomu budu muset mít ještě měsíční jízdenku na dopravní podnik města Děčín v hodnotě zhruba 420 korun,“ řekl České televizi obyvatel Jílového Jan Kačírek. Například u čtyřčlenných rodin, kde všichni dojíždí, tak můžou náklady vzrůst i o tisíce korun. Obyvatelé proto sepsali petici.

Změny zavádí Ústecký kraj. Městskou dopravu ale provozuje Děčín a vzájemné propojení mezi městskými a příměstskými linkami chybí. V současné době proto kraj s Děčínem jedná o uznávání jízdenek, které vydává děčínský dopravní podnik a které vydávají dopravci Ústeckého kraje. Na integraci se hejtmanství snaží dohodnout i s dalšími městy – kromě jiných s Ústím nebo Mostem.

Lidé v Jílovém sepsali proti změnám v dopravě petici (zdroj: ČT24)