GIBS nechce jinou budovu než objekt polikliniky na Žižkově

Praha – Dnes se setkali zástupci aktivistů, kteří usilují o vznik komunitního centra v místě bývalé polikliniky na Žižkově, s Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Ta si objekt vybrala z dvou desítek jiných jako nejlepší prostor pro stěhování a na tomto plánu trvá. Náměstek primátorky Matěj Stropnický uvádí, že pokud zde bude další úřad, rozvoj města v této lokalitě utrpí.

„O budovu v Jeseniově ulici v Praze 3 inspekce požádala, jelikož byla vyhodnocena jako nejvhodnější vyhovující lokalita velikostí i vhodností k umístění útvaru pro hlavní město Prahu a Středočeský kraj,“ řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová. Prostory mají posloužit pro dostatečné technické zázemí i kontakt s občany, pro které tu bude zřízena příjmová služba. V současnosti centrála GIBS sídlí na Strahově, ale kapacita není dostatečná a inspekce nechce setrvávat v podnájmu. Státní objekt bývalé polikliniky má být na GIBS převeden v lednu.

Aktivisté opakovaně obsadili budovu na Žižkově, měli v plánu zde vybudovat nízkoprahové komunitní centrum. Jejich mluvčí Arnošt Novák uvedl, že je výsledek dnešního jednání nepřekvapil. Předložili i nabídku, že by budovu alespoň zajistili do doby, než generální inspekci začne s rekonstrukcí, ale ani ta nebyla přijata. Podle jejich představ by zdejší centrum fungovalo bez státních dotací, pořádaly by se tu kulturní akce, ale byla by tu i knihovna, jídelna nebo svépomocná opravna.

„Rozvoj města v této lokalitě utrpí tím, že tam bude další úřad. Je to objekt v zeleni, na okraji parku s vlastní zahradou. Je hrozná škoda, že se večer zavře a budova bude mrtvá,“ komentoval situaci náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ). Pražská pobočka GIBS má v pronájmu i budovu na Veleslavíně a měly padnout i návrhy, že by inspekce využívala větší část budovy, kterou vlastní městská část a předchozí zastupitelstvo ji chtělo prodat soukromníkovi. „Myslím si, že by mohlo být k jednání s Prahou 6, aby nebyla odprodána a inspekce mohla sídlit tam,“ uvedl Stropnický. GIBS ale toto řešení i možnost hledání jiné budovy odmítá.