Nový stadion v Bystřici nad Pernštejnem vznikl za soukromé i veřejné peníze

Bystřice nad Pernštejnem – V sobotu zahájí v Bystřici nad Pernštejnem provoz zimní stadion, který vznikl jako jeden z prvních PPP projektů na Vysočině. V něm se spojily soukromé a veřejné peníze. Dnes na místě vrcholil úklid a poslední dokončovací práce.

V Bystřici nad Pernštejnem se teď dokončuje dlažba, podlahy i vybavení šaten, umývají se okna, uklízí se. Ve strojovně se už naplno rozběhly kompresory - ve čtvrtek se totiž začne vodou stříkat čerstvě namražená plocha. Tomáš Halas, investor a provozovatel zimního stadionu ve středu uvedl, že zimní stadion je technologicky hotový, stavebně probíhají poslední dokončovací práce.

Město Bystřice nad Pernštejnem o výstavbu stadionu usilovalo dlouho. Státní ani evropské dotace se mu ale nepodařilo získat. Nakonec přistoupilo na nápad soukromníka uskutečnit tzv. PPP projekt, tedy spojit síly města a soukromé firmy.

Karel Pačiska (ČSSD), starosta Bystřice nad Pernštejnem, popsal princip projektu takto: „Pan podnikatel za svoje náklady postavil tento zimní stadion a zavázal se, že ho bude 15 let provozovat bez nároku na peníze města.“ Tomáš Halas, investor a provozovatel zimního stadionu, doplnil: „Naše firma bude platit městu nájem a město bude platit naší firmě tu investiční cenu toho stadionu.“

Podle starosty se ohledně PPP projektu město nemělo kde poučit: „Jsme první město, které do něčeho podobného šlo,“ dodal starosta Karel Pačiska.

Obě strany jsou spokojené. Město ušetřilo víc než polovinu původních nákladů. Projekt počítal s investicí 120 milionů korun: „Podnikatel nechal přepracovat tento projekt, takže konečná a závazná cena je 57 milionů Kč a je nepřekročitelná,“ uvedl  Karel Pačiska (ČSSD), starosta Bystřice nad Pernštejnem .

Tomáš Halas, investor a provozovatel zimního stadionu: „Zatímco standardní zimní stadiony mají náklady na chlazení ledové plochy okolo 300 tisíc za měsíc, my tady budeme mít provozní náklady okolo 100-120 tisíc měsíčně.“

Plocha zimního stadionu
Zdroj: ČT24

Hala vyrostla za půl roku, město se vyhnulo i složitému výběru dodavatele podle zákona o veřejných zakázkách a hlavně mu odpadnou i starosti s provozem zařízení. Tomáš Halas, investor a provozovatel zimního stadionu, k tomu uvedl: „Tím, že je tady toto spojeno, je vyvážený ten zájem investora postavit co nejlevněji a provozovatele ho provozovat co nejlevněji.“

Tomáš Halas, investor a provozovatel zimního stadionu: „Nejbližší stadion je odtud 35 km, naší ambicí je stáhnout hokejové amatéry z okolí, kde chodili hrát na ty okolní stadiony.“

Montéři mají na dokončení prací poslední dva dny. V pátek se stadion kolauduje a v sobotu ho slavnostně otevřou pro veřejnost.

Nový zimní stadion v Bystřici nad Pernštejnem (zdroj: ČT24)