Stalin skončil mezi dřívím, lesníkům překáží i Lenin s Gottwaldem

Karlovy Vary - Žulové sochy Stalina a Gottwalda v nadživotní velikosti nebo bronzová socha Lenina. Už několik let jsou odložené v areálu Lázeňských lesů u Karlových Varů. Město pro ně nemá využití a lesníkům velké sochy překáží.

Sochy komunistických vůdců jsou v areálu Lázeňských lesů uskladněné už dvacet let. Lesníkům překáží, a byli by proto rádi, kdyby se s nimi už něco udělalo. Radnice ale sochy prodat nechce a zničit také ne. „Vnímám to jako sbírkový předmět. Řada z nich má i svoji určitou uměleckou hodnotu,“ tvrdí náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA). Bronzová socha Lenina v nadživotní velikosti má bez pochyby svou materiální hodnotu. Naposledy byla vyčíslena na dva a půl milionu korun.

Zájem o staré sochy teď ale mají manželé Soukupovi, kteří na svém statku v Ležnici na Sokolovsku budují skanzen. Zatím si s městem dohodli zapůjčení Stalina s pionýrem. „V okolí bylo několik nechvalně proslulých lágrů. Jeden se nacházel zhruba 500 metrů vzdušnou čarou od nás,“ poznamenal majitel skanzenu Jan Soukup.

Jiný osud měla další odložená socha. Bronzového Jurije Gagarina město před pěti lety přesunulo ke karlovarskému letišti. Jediná socha, která se po listopadu 1989 nemusela z centra stěhovat, je Karel Marx. Možná i proto, že stojí v parku naproti ruskému konzulátu. Předrevoluční dobu pak stále připomínají sochy rudoarmějců, pionýrů a budovatelů socialismu v tehdejších hornických městech Sokolově a Ostrově.

Města řeší, co se sochami komunistických diktátorů (zdroj: ČT24)