Dva kilometry trámů. Staroměstský jez získá při opravách podobu ze třináctého století

Rekonstrukce Staroměstského jezu (zdroj: ČT24)

V centru Prahy pokračují rozsáhlé opravy Staroměstského jezu, který leží nedaleko Karlova mostu. Po čtyřech měsících přípravných prací mají dělníci hotovou betonáž a pracují na dřevěném roštu. Rekonstrukce potrvá do jara 2024 a bude stát 112 milionů korun.

Jeden z nejstarších českých jezů zbudovaný již ve třináctém století se dočká své původní podoby. Stavbaři už mají hotovou základovou desku. Na chystaný dřevěný rošt se používají sto šedesát let staré duby z obory Kněžička na Nymbursku.

„Je málo tesařů, kteří umějí pracovat s nadrozměrným dřevem. Takové trámy se totiž do běžných krovů neosazují,“ vysvětluje složitost stavby vedoucí oddělení realizace investic Povodí Vltavy Jan Šimůnek. Obtížné je také s přesností vytvořit historické tesařské spoje. Rošt se kotví do původních dřevěných pilot.

Trámy musely být před opracováním ponořeny pod vodou, aby se nezkroutily. Je předepsána vlhkost, která se měří, a dřevo proto musí dělníci neustále namáčet. Zatopené bude i po finální montáži. Celková délka trámů přesahuje dva kilometry.

Protože se pracuje na řece, je veškerý materiál dopravován lodí. Jen na šedesát metrů jezu lodníci navozili sto třicet kubíků betonu.


Nejprve tvořila jednu z nejstarších pražských památek dřevěná konstrukce vyplněná kameny. V roce 1964 byl kámen nahrazen betonem. Protože trámy shnily, byla nutná rekonstrukce.

„Starý beton jsme odstranili a pod konstrukcí jsme vytvořili novou betonovou desku, aby se konstrukce svázala. Děláme dřevěný rošt a vracíme tam žulové kameny,“ popisuje Šimůnek opravy, kterými památkově chráněná stavba získá původní historickou podobu.