Silné sněžení v Česku komplikovalo hlavně dopravu

Meteorologové varují před silným sněžením. Výstraha na sobotu platí pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský část Ústeckého kraje. V noci z pátka na sobotu bylo nejchladněji v Jezerní slati u Kvildy, kde bylo naměřeno minus 31,2 stupně Celsia. Teplotní rekordy ale nepadly. Na většině území republiky komplikuje sníh hlavně dopravu. V odpoledních hodinách došel sníh na Vysočinu a na Moravu.

Sněžení komplikuje dopravu v Plzeňském kraji, kde už se stalo i několik nehod. Ve Středočeském kraji dělá počasí největší problémy kamionům. Silničáři do terénu nasadili všechny sypače, opatrní by měli být řidiči i na hlavních tazích, vyplývá z informací krajské správy a údržby silnic. V hlavním městě vyrazilo do služby na 70 sypačů. Pro nákladní vozy je od devíti hodin od rána uzavřena silnice 10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. Autobusy projet mohou. Silnice bude uzavřená minimálně do nedělního rána.

Meteorologové upozorňují řidiče, aby počítali s možností náhlého poklesu dohlednosti a náhlé tvorby sněhové pokrývky a přizpůsobili tomu rychlost jízdy. 

Sobotu prosněžilo, silné mrazy ale pak povolí

„Nejnižší teploty byly v první polovině noci, tak kolem desáté hodiny večer,“ uvedla Eva Plášilová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Na jihu Čech hustě sněží, silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

V obci Hliniště u Strážného na Prachaticku klesla rtuť na minus 27,3 stupně Celsia, jinde na Šumavě bylo kolem minus dvaceti stupňů nebo tepleji. V nejbližších dnech se podle meteorologů silné mrazy nevrátí. Po velmi studeném týdnu se oteplí. Meteorologové v dalších čtyřech týdnech čekají teploty přes den kolem plus pěti stupňů, srážky hlavně koncem ledna.

Nejstudenější noc této zimy byla zatím v celém Česku v noci na pátek, kdy teploty na Šumavě  k ránu klesly pod minus 35 stupňů Celsia. V Rokytské slati u Modravy naměřily teploměry v půl sedmé ráno minus 35,3 stupně.

V sobotu bude v jižních Čechách většinou zataženo se sněžením, v nejnižších polohách se mohou vyskytovat smíšené přeháňky. V 1000 metrech na horách teploty vystoupí k minus jednomu stupni Celsia.