S víkendem přijde jaro, teploty vystoupají nad deset stupňů Celsia

Události: S víkendem přijde jaro (zdroj: ČT24)

Od pátku se začne v Česku oteplovat, o víkendu mohou teploty vystoupat až na patnáct stupňů Celsia. Ve čtvrtek ráno by si ale ještě lidé zejména v Čechách měli dávat pozor na náledí. Někde se vyskytovaly i mrznoucí mlhy, náledí se může lokálně tvořit ještě v noci na pátek. Vyplývá to z předpovědi a vyjádření Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na Twitteru.

„Pokud budete někam v následujících hodinách cestovat, velký pozor – zejména v Čechách – na lokální náledí a námrazu. K ránu se také vytvořily v nížinách mrznoucí mlhy, které se ale postupně rozpustí,“ uvedl ráno ČHMÚ. Podle přiloženého družicového snímku se mrznoucí mlhy vyskytovaly například v Karlovarském kraji, na Jindřichohradecku či v pásu zahrnujícím Orlické hory a východní část Pardubického kraje.

Čtvrteční ráno bylo z tohoto týdne podle meteorologů nejmrazivější. Teploty klesaly až k minus pěti stupňům, na západě byly ještě o dva stupně nižší a v Tachově bylo minus osm stupňů. „Na Šumavě a v Krušných horách mrzlo ještě více, teploty se zde pohybovaly mezi minus deseti až minus patnácti stupni Celsia, v Rolavě naměřili minus osmnáct stupňů,“ doplnil ČHMÚ na Facebooku.

Zatímco ve čtvrtek se denní teploty budou nejspíš držet ještě pod deseti stupni, v pátek by mohly vystoupat na osm až dvanáct stupňů, v Čechách i k patnácti stupňům. Má být polojasno až oblačno. „V noci na pátek sice bude slabě mrznout, ale přes den čekejme podstatně vyšší teploty než ve čtvrtek,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák. 

V sobotu se pak čeká skoro jasno až polojasno. Noční teploty mají klesnout na plus tři až minus jeden stupeň, na jihozápadě a západě Čech k minus třem stupňům. Nejvyšší denní teploty se zřejmě budou pohybovat mezi jedenácti a patnácti stupni, na severu Čech kolem deseti.

„V neděli začne ovlivňovat počasí u nás mělká brázda nízkého tlaku vzduchu od západu. V příštím týdnu budou v teplejším západním proudění postupovat přes střední Evropu jednotlivé fronty,“ uvedli meteorologové. V neděli se mohou místy vyskytnout přeháňky. Noční teploty mají zůstat nad nulou a přes den by mělo být stejně jako v sobotu jedenáct až patnáct stupňů.

Ve druhé polovině příštího týdne může být až dvacet stupňů

Jarní počasí pak podle výhledu bude pokračovat i v příštím týdnu. „Také po neděli nás bude provázet nadprůměrně teplé počasí. Teploty budou postupně šplhat i nad patnáct stupňů, ve druhé polovině týdne nejspíš poprvé v tomto roce naměříme dvacítku. Často bude slunečno, noci se obejdou bez mrazů,“ sdělil Žák. Na příští víkend se modely zatím rozcházejí. 

„Pokud nahlédneme ještě dál, dle sezonních předpovědí by i měsíce duben a květen měly přinést nadprůměrně teplé počasí. Jak už to ale na jaře bývá, musíme počítat i s možností vpádu studeného vzduchu a s nočními mrazy,“ prozradil také Žák. Srážek by podle něj mělo spadnout průměrné množství. „Ale při vyšších teplotách není vyloučena tendence k vývoji sucha,“ upozornil.