Kalendář Světové meteorologické organizace nabízí nejkrásnější snímky počasí

Kalendář Světové meteorologické organizace (WMO) poprvé vyšel v roce 2014 a za tu dobu získal celou řadu ocenění. Letos bude představen on-line na stránkách WMO a taky na platformách sociálních médií – vybrané fotografie budou součástí oslav Světového meteorologického dne, který připadá na 23. března.

Fotografická soutěž má uzávěrku už 15. září, zúčastnit se jí může úplně každý. Musí jen poslat snímek, jehož tématem je počasí, podnebí či voda, a vyplnit přihláškový formulář . Důležité je doplnit krátký popisek a místo, kde fotografie vznikla. Do kalendáře jsou zařazeny jak barevné, tak černobílé fotografie. Detailní požadavky a informace o fromátech a rozměrech snímků jsou také na webu WMO.

  • Výroční den připomínající fakt, že 23. března v roce 1950 nabyla účinnosti Dohoda o Světové meteorologické organizaci, která je její zakládací listinou. V tento den všechny meteorologické instituce v členských státech Světové meteorologické organizace propagují svůj obor v kampani, kterou tematicky řídí Světová meteorologická organizace pod každoročně obměňovaným meteorologicky zaměřeným heslem.
  • Zdroj: Meteorologický slovník České meteorologické společnosti

Fotografie posuzuje komise složená jak z odborníků na meteorologii a hydrologii WMO, tak i ze zkušených profesionálních fotografů. Rozhodující je technická kvalita, vizuální podoba i míra originality jevu, který je zachycen na snímku.

Světová meteorologická organizace vybere v prvním kole asi padesát snímků, které pak zveřejní na Facebooku a Instagramu. O nejlepších rozhodne hlasování veřejnosti a komise přihlédne i k tomu, aby se v kalendáři objevila různá místa planety. Celkem bude vybráno třináct fotografií – dvanáct pro jednotlivé měsíce a jedna titulní.

Šanci na úspěch mají letos zejména motivy přírodních katastrof. V kalendáři se totiž pravidelně objevují fotografie, které vystihují téma Světového meteorologického dne, a motto pro rok 2022 odráží vysokou četnost katastrof, které počasí v posledních letech způsobilo. Tématem je „Včasné varování a včasná reakce. Hydrometeorologické a klimatické informace pro snížení rizika katastrof“ a právě ono by se tedy mělo objevit jako hlavní poselství na fotografiích, které budou v novém kalendáři.

Soutěžící sice mohou zaslat více fotografií, do konečného kalendáře bude ale zařazena od každého autora maximálně jedna, a to bez nároku na honorář. Další podmínky jsou na webu.

Podívejte se na snímky, které se dostaly do kalendáře letos: